zaterdag 13 april 2013

Kensington + Sir Yes Sir live @ Powerstage Bibelot Dordrecht 12-04-'13


Soms zit het mee, soms zit het tegen, maar afgelopen vrijdag zat t in het Energiehuis wel heel erg tegen. Wat geplant was om een geweldig feestje te worden, het afsluitende concert van de fantastische tour van Kensington met overal uitverkochte zalen leek in het water te vallen. Of moet ik zeggen zweet? Want door een probleem met de luchtdoorstroom steeg de temperatuur in de volgepakte Powerstage naar onaangenaam hoge temperaturen. Alsof dat nog niet genoeg was vlogen de stoppen er ook nog eens uit waardoor het optreden van Sir Yes Sir lange tijd stil lag. Maar dankzij twee fenomenale optredens werd de temperatuur en het wachten zo vergeten.

Met gladde, strakke kapsels en leuke lachjes kwamen de vijf gasten van Sir Yes Sir het podium op. Mensen checkten hun kaartje nogmaals om te kijken of dit wel echt Sir Yes Sir was en niet One Direction. Zeker als de eerste twee nummers worden gespeeld. Is dit nou een goede support voor zo’n originele rockband als Kensington? Een afgezaagd poprock/poppunk bandje waarbij het alleen om de gillende meisjes gaat?. Het publiek is duidelijk niet erg enthousiast. Totdat tijdens het derde nummer, dat net zo slap begint als de vorige twee, opeens wat kracht wordt gezet tijdens de solo. Het gaat harder en harder, totdat het tot een toppunt komt, de echte Sir Yes Sir ontwaakt. Diepe, vette alternative-rock a là U2. Vanaf dan lijkt het alsof de Nederlands/Belgische combo niet meer te stoppen valt. Totdat, zoals eerder al gezegd, de stoppen eruit vliegen. Sir Yes Sir druipt langzaam af maar komt na de ongewenste break met evenveel kracht terug en sluit de set geweldig af.


Dan wordt het podium leeggehaald en blijven slechts een drumstel, een paar versterkers, microfoons en een piano achter. Dat alles tot in de puntjes is voorbereid, dat blijkt wel wanneer het kwartet hun afsluitende concert van de ´home again´ tour start. Alles klopt, licht, peformance, geluid. Kensington is een achtbaan die zonder pauzes blijft doorrazen. Elk nummer opnieuw klinkt beter dan de vorige, wat elke keer weer onvoorstelbaar is. Elk nummer wat uit deze muziekfabriek komt is direct een potentiele hit. Kensington doet op alle gebieden denken aan bands als The Editors en The Kooks en mag zich wat mij betreft qua niveau ook meten met deze bands, zo goed zit alles in elkaar. Tijdens het eerste deel van de set heeft de band duidelijk last van de warmte, wat niet zo gek is met al die tientallen lampen en +/- 300 man in de zaal, ze staan redelijk veel stil en gaan niet erg los. Maar als ze beseffen dat dit toch echt de afsluiter is van een droom-clubtour halen ze alles uit de kast wat mogelijk is met deze temperaturen. Veel interactie met het publiek is er niet, maar dit past ook wel goed in het mysterieuze wat om Kensington hangt. Na het reguliere optreden strompelen ze al zowat naar achter toe, maar de band al gauw terug om nog drie nummers te spelen. Waarna ze echt opgeveegd kunnen worden. Kensington is een band van wereldklasse, de band die dit jaar het stokje gaat overnemen als grote rockband van Nederland, een titel die de afgelopen jaren in handen was bij bands als Go Back To The Zoo, De Staat en Moke. Het valt alleen te hopen dat de band niet teveel beïnvloed wordt door het blok fan-girls, dat ook gisteravond al de voorste rijen voor het podium bezette. 


3 opmerkingen: