vrijdag 26 april 2013

Isbells live @ Powerstage Bibelot Dordrecht 25-04-'13

Een van de mooiste dingen aan de muziek is dat, niet alleen, ondanks dat er regels zijn, je je daar aan hoeft te houden, maar ook dat het ook niet uit maakt of je je er aan houdt of niet. Zo kunnen bandjes bestaande uit een drummer, bassist, gitarist en zanger fantastisch zijn, maar ook bandjes waar het tegenovergestelde aan de hand is ontzettend goed zijn. Isbells is zo’n bandje, bij dit Belgische vijftal draait het niet om de vorm, maar alleen om de inhoud. Dit lieten ze horen afgelopen donderdagavond in de Powerstage van Bibelot.

Geen voorprogramma deze avond, direct om 21:00 komt Isbells op in een goedgevulde zaal, zeker voor een donderdagavond. Als de zuiderburen (niet allemaal trouwens, vibrafonettiste, bassiste, zangeres (en nog veel meer) Chantal Acda komt gewoon uit ons koude kikkerlandje) beginnen aan hun eerste liedjes beginnen valt er gauw nog meer op aan het publiek; Bij de eerste zachte folkpopliedjes is het publiek muis en muisstil, een unicum voor Dordrecht. Al snel is goed te horen wat de luisteraars zo stil houd. De dromerige tonen betoveren het publiek en pakken de aanhoorders in in zachte rust. De muziek valt het beste te omschrijven als folkpop, waarbij de term folk relatief is. Het zijn overduidelijk popliedjes waar soms de folk een beetje doorheen schemert. Het doet een beetje denken aan Ben Howard maar is vooral heel origineel. Als het optreden vordert passeren er ook nummers die meer up-tempo zijn, zonder dat de sfeer verdwijnt. Dit zorgt ervoor dat het optreden geen moment saai wordt en altijd interessant blijft om met je volle aandacht naar te luisteren. Elk nummer klinkt anders en dit komt mede door, zoals hierboven al genoemd, de steeds veranderende opstelling van de band. Xylofoon wordt omgewisseld voor bass, bass voor drumstel, drumstel voor bugel en ga zo maar door. De muzikanten zijn bij Isbells niet gebonden aan een instrument maar pakken per nummer het instrument wat nodig is voor dat nummer, waarbij de instrumenten ook nog op diverse manieren gebruikt worden (een gitaar kan immers ook goed fungeren als trommel). Samen met de zang die van één tot vierstemmig gaat, zorgt dit ervoor dat de nummers van een bijzonder hoog niveau zijn en fantastisch klinken. Ook tussen de nummers door zijn de Belgen lekker aanwezig, wat ook nodig is omdat het omstemmen soms erg lang duurt. In deze pauzetjes praten ze op een lekkere nuchtere manier en maken ze meerdere malen grappen over ons fantastische koningslied.
Alsof het hele optreden van Isbells nog niet verrassend genoeg is gaan zoeken ze ook nog de grenzen op. Aan de ene kant met een onversterkt nummer, waarbij ze op het randje van het podium gaan staan en het publiek als een man mee laten zingen. De andere grens bereiken ze door plotseling met een rocknummer te komen, wat net zo goed klinkt als alle popliedjes. Als Isbells het voor gezien houdt, blijkt de tijd te zijn gevlogen en hebben ze ongeveer honderd minuten gespeeld. Daar blijft het echter niet bij want na een aanhoudend applaus komt het vijftal terug voor een toegift. Die mag echter niet meer versterkt gespeeld worden en dus stapt Isbells nogmaals voorop het podium waar ze het optreden afsluiten met nog een akoestisch nummer. Isbells geeft een knus en bijzonder optreden maar waar soms ook de vonken vanaf vliegen.


VOOR MEER FOTO'S CHECK: http://flic.kr/s/aHsjERMUFp!!!!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten