maandag 22 april 2013

Brutality Will Prevail, In Circles + 2 live @ Dolhuis Dordrecht 21-04-'13 HD

Zondagavond, heel Nederland zit met het bord op schoot te staren naar een paar poppetjes die tegen een bal aantrappen. Heel Nederland? Nee. Plotseling wordt het vredige centrum van Dordrecht opgeschikt door geschreeuw, gemosh en lawaai: Brutality Will Prevail, In Circles, Light It Up en Running out kwamen afgelopen zondag het dolhuis gek maken met hun hardcore-punk.

De laatstgenoemde, Running Out, was als eerst aan de beurt. Deze vijfkoppige, Brabantse band is al twee jaar bezig en dat is te horen. De nummers, die wel ietwat simpel zijn, worden goed en strak gespeeld, soms bij de breakdowns wat houterig, maar vooral zeer krachtig en agressief voor een Nederlandse hardcore band. Echter zo als altijd is het publiek zeer passief bij de eerste band en zelfs als de zanger het publiek induikt, blijft het redelijk bewegingloos. Toch zet Running Out een goede set neer.
Dan is het de beurt aan Light It Up, bestaande uit vijf van onze oosterburen. Duitse Hardcore bands zijn duidelijk in opkomst, deze avond zijn er twee en ook bands als Risk It en Coldburn worden steeds bekender. Light It Up laat deze avond nog maar eens horen waarom de Duitse Hardcore zo populair is. Het is hoekig, het is bruut, het is agressief, het is puur. Ondanks dit alles staat het publiek nog erg stil en kan er niet veel meer af dan een paar two-steps, maar Light It Up lijkt dit weinig uit te maken en is vooral dankbaar voor hun eerste gig in Nederland.

Bij de volgende band komt het publiek al iets meer los. In Circles, ook uit Duitsland, laat hetzelfde horen als wat genoemd werd bij Light It Up, maar dan nog een stapje extremer. De nummers zijn ook een stuk complexer, wat knap is omdat de drummer drie dagen eerder een hoofdwond heeft opgelopen en vervangen wordt door de drummer van Brutality Will Prevail, die met gemak alle nummers meespeelt. Hierdoor wordt de set helaas wel ingekort tot vier nummers, maar die nummers zijn dan wel weer verlengd met veel instrumentale stukken. Ook heeft In Circles nog een verrassing, aan het eind van de show komt een tweede vocalist op en dat verassingseffect zorgt ervoor dat voor de eerste keer die avond de mosh echt start.

Dan loopt de zaal echt goed vol voor de vijf Britten van Brutality Will Prevail. De vocalist vraagt direct het publiek twee stappen naar voren te doen, maar zodra BWP begint aan een cover van Metallica weet het publiek niet hoe gauw het weer twee stappen naar achter moet doen omdat er meteen voor het podium een mosh uitbreekt. De Britse Hardcore is cleaner en ronder dan de Duitse, maar even krachtig en agressief. Het publiek geniet en schreeuwt, beweegt en mosht mee. Veel nummers worden aan elkaar gebonden waardoor een achtbaan ontstaat, geen rust, alleen maar doorgaan, het publiek wordt meegevoerd. Meerdere gastvocalisten maken de show dynamisch. Zo speelt Brutality Will Prevail ongeveer een half uur waarna hun Europese tour afgelopen is en ze doorvliegen naar Japan voor een nieuwe tour.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten