zaterdag 9 maart 2013

Qeaux Qeaux Joans @ Dolhuis Dordrecht 08-03-'13


Dat optredens via Bobby Kinghe altijd garant staan voor iets bijzonders is algemeen bekend. Dus zodra ze bekend maakten dat Qeaux Qeaux Joans naar Dolhuis kwam, was ik, ondanks ik nog nooit van haar had gehoord, direct enthousiast. Maar toen ze de afgelopen maanden opeens opdook op onder andere 3fm, Eurosonic Noorderslag en De Wereld Draait Door kon ik er echt niet meer op wachten. Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover.

Het voorprogramma werd verzorgd door Sofie Letitre. Deze zangeres + band werd pas zeer laat aangekondigd zonder erg veel aandacht. Op het eerste gezicht lijkt dit vreemd, want de driestemmige zang maakt indruk, de band floreert in ingetogenheid. Maar al gauw blijkt het toch allemaal zo goed als het in het begin leek. Het is of de ingetogenheid die te ver wordt doorgetrokken, of de vaardigheid van de band die te kort schiet, maar de muziek is zo kaal en recht, dat het al snel heel saai wordt en ook het publiek de aandacht verliest.

Sofie Letitre
Bij Qeaux Qeaux Joans is het tegenovergestelde aan de hand. Vanaf de eerste akkoorden leeft de muziek. Het schept een kabbelende beek, glooiende velden, een klein paadje door een herfstig bos; Elk nummer is een ander setting. De stem van Qeaux Qeaux Joans schept in deze setting een emotioneel verhaal, zo gevoelig, zo echt, dat het voelt alsof je er zelf bij bent. De muziek past ten alle tijden in elkaar, niks overheerst, niks stoort en toch is zijn beide gitaren, basgitaar, toetsen en drums afzonderlijk duidelijk te horen. Qeaux Qeaux Joans zingt hier overheen met een heerlijke soulstem, waar ook folk, jazz, reggae en zelfs wat hip-hop doorheen klinkt, alles met jaloersmakend gemak gezongen. Verder toont ze veel charme tussen de nummers door, dan weer humoristisch, dan weer serieus, waardoor ze snel een band met het publiek opbouwt. Dat publiek is dan ook al gauw in staat om tweestemmig met haar mee te zingen. Dit alles maakt houdt het optreden de hele tijd super interessant, zonder enig moment van verslapping. Dit zorgt ervoor dat haar boodschap van liefde diep in iedereen doordringt en iedereen na afloop met een warm gevoel vanbinnen vertrekt. Qeaux Qeaux Joans en haar band zijn een buitencategorie voor de Nederlandse muziek, talenten die de komende maanden waarschijnlijk een enorme groei mee gaan maken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten