maandag 17 juni 2013

Dordt Is Hard live @ Main Stage Bibelot Dordrecht 14-06-‘13

Of Dordt is Hard in het leven is geroepen om te compenseren voor de ontzettend slappe, eenzijdige line-up van wantijpop zullen we nooit weten, maar het helpt in ieder geval wel. Want met de belofte van tien fantastische en diverse bands, helemaal gratis op de vooravond van Dordrechts bekendste “festival”, daar kan elke liefhebber van heavy muziek alleen maar om juichen.

De heren van Timeless Hour, niet onbekend bij The Sound Of Dordt, krijgen de eer om deze avond af te trappen. Een goede keuze, want het is hun eerste optreden en het is duidelijk dat veel mensen hier getuige van willen zijn, want al om 8 uur als de vijf jongemannen beginnen staat de zaal redelijk vol. Hun eerste twee uitgebrachte nummers, Still Cursed en We Are The Fallen beloofden al heel veel, maar toch weet deze Dordtse band weer te verassen. Ondanks dat ze nog geen half jaar bezig zijn, spelen ze op zo’n ontzettend hoog niveau. De nummers zitten geweldig in elkaar, zijn complex en divers. Ook weten Jesse, Jesse, Joey, Mike en Mark allemaal deze nummers zo goed als foutloos uit te voeren. Tijdens We Are The Fallen heeft Timeless Hour moeite grip op het nummer te krijgen, het klinkt allemaal wat rommelig in het begin, maar ook dit weten ze tijdens het nummer nog goed te zetten. Het bewegen over het podium gaat soms nog een beetje stroef, maar het is genoeg voor het publiek om tijdens Boneyards, een cover van Parkway Drive, voor de eerste keer ooit in de nieuwe Main Stage een mosh te starten. Al met al kan voluit gezegd worden dat Timeless Hour zijn vuurdoop met vlag en wimpel doorstaan heeft, op naar het volgende optreden!

Dankzij twee drumstellen op wieltjes, een fantastisch concept, kan binnen een paar minuten de volgende band aantreden. All Saints Flood is net een niveautje heavier dan Timeless Hour, meer metalcore en minder metal, maar technisch een paar niveaus lager. De nummers zijn iets leger en simpeler, maar deze vijf Zwijndrechtenaren staan er wel. Vol overtuiging spelen ze hun metalcore vol breakdowns en er al gauw weer een paar mensen staan te two-steppen. All Saints Flood zit zeker op de goede weg en is een band die zeker nog flink kan en zal groeien.

Tijdens de volgende band staan een aantal meisjes volop headbangend in de zaal, op de vraag waarom ze zo enthousiast meedansen wordt verteld dat de man met de grote baard die het publiek toeschreeuwt door de weeks aan deze dames vertelt wanneer de Tweede Wereldoorlog was, geschiedenisleraar dus. Dordt For Life, zoals deze band heet, brengt het publiek na 3 maanden voor het eerst echte hardcore-punk. Het is allemaal niet fantastisch, maar Dordt For Life is zeer degelijk bandje die er net als All Saints Flood alles geven tijdens een optreden. Helaas verstoren technische foutjes de show nog wel eens, zoals een instrument wat uitvalt, of de twee vocalisten die tegelijkertijd een stukje inzetten, maar verder is hun gig gewoon goed.

Na drie keiharde bands is het even tijd voor iets “rustigers”. Geen geschreeuw, geen gemosh, maar 44 Venom. Sinds de vorige keer zijn deze gasten een stuk volwassener geworden. De vier bandleden hebben zich gevonden in de downtempo hardrock met hier en daar een vleugje Trash. Het is onvoorstelbaar hoe goed deze gasten spelen in slechts iets meer dan een half jaar tijd. De nummers zijn lekker om naar te luisteren, zitten technisch zeer goed in elkaar. Langzaam aan begint 44 venom zijn eerste werk uit te brengen dus het is waarschijnlijk nog maar een kwestie van maanden voordat deze gasten echt doorbreken.

Met de volgende band komt, gaat het tempo weer omhoog. Zodra Sun Rider begint te spelen, schuifelen de metalheads wat naar voren, er kan geheadbangd worden. Ook Sun Rider is weer een technisch geweldige band. De Stonerrock komt uit de speakers terwijl de gitaristen met hun vingers echt gewoon over de snaren vliegen. De rock zit soms tegen de metal aan maar klinkt altijd even lekker. Alles lijkt wel te kloppen aan Sun Rider, alles past perfect in elkaar, heerlijk om naar te luisteren en te kijken. Helaas is de zaal, die nu wel zeer goed vol zit, niet erg energiek op een paar headbangers na, maar Sun Rider trekt zich daar niks van aan en zet gewoon een heerlijke show neer.Bij de volgende band gaan we weer terug naar de metalcore. For Victory laat horen waar ervaring allemaal tot kan leiden. De sound van deze vijf gasten komt redelijk overeen met All Saints Flood, maar klinkt in alle opzichten gewoon beter. Het is harder, energieker, diverser, viezer. Dit zorgt ervoor dat er al gauw volop gemosht wordt.

De energie die er in het publiek zit tijdens For Victory blijkt tijdens de volgende band plotseling helemaal verdwenen. Ego.Riser, het fantastische en helaas eenmalige project van zes Dordtse muzikanten. Alles is heel professioneel aangepakt en zo klinkt het dan ook. De Post-Hardcore die Stephan Sopo Kruithof, Jeroen Jaquet, Staf Eggermont, Dennis Seaw, Hugo Spruijt en Victor Brandt maken klinkt zo lekker. Elk nummer klinkt anders, er zit duidelijk veel werk in en alle bandleden spelen het vol overgave. Dan is het wel heel jammer als het publiek zo passief en ver van het podium blijft staan. Ondanks dat de band aangeeft dat het allemaal eenmalig is hoopt The Sound of Dordt stiekem ze toch ooit nog eens live te zien.

Dan is het tijd voor Hawser. En deze mannen spelen weer verschrikkelijk goed zoals altijd. Als je naar Hawser staat te kijken zie je wat Hardcore is, iets wat niet met woorden te beschrijven is. Stijn, Patrick, Ruben en Oskar blazen het dak eraf en het publiek sloopt de rest van bibelot in de mosh. Hawser laat bibelot horen dat Hardcore best meer een onderdeel van het programma van Bibelot mag zijn.

Met Stone Golem worden de headbangers weer wakker geschud. Opnieuw Stonerrock, iets minder heavy, maar wel net zo lekker. Er wordt nu wel volop geheadbangd en gedanst, hoewel de zaal wel een beetje leeg begint te lopen.

Pene Corrida hebben wij niet meer meegekregen, maar wij hopen dat alles goed gaat met de persoon die tijdens het crowdsurfen zeer ongelukkig op een trapje landde en met een ambulance moest worden afgevoerd.VOOR MEER FOTO'S CHECK: http://flic.kr/s/aHsjG8Tcoz

1 opmerking: