zondag 2 juni 2013

Andy Frasco + Bona Fide Genius live @ Power Stage Bibelot Dordrecht 31-05-‘13

Zo heel af en toe kom je eens een echt genie tegen bij een concert. Andy Frasco is zo’n genie. Pianospelen, zingen, entertainen en dirigeren, Frasco doet het allemaal, tegelijkertijd. Niet alles een beetje, maar hij speelt en zingt zoals de Blueslegendes, hij dirigeert vijf bandleden tegelijkertijd terwijl hij zelf ook speelt en hij entertaint als een echte comedian. De Joodse Amerikaan met een groot hart voor Nederland kwam dit afgelopen vrijdag tonen in de Power Stage van Bibelot.
De warming-up wordt verzorgt door Bona Fide Genius. Een bijzonder bandje om te zien, want bijna iedereen ziet zich vertegenwoordigd in deze zeskoppige band, oud of jong, vrouw of man, blank of gekleurd, langharig of kortharig. Bona Fide Genius is echter niet alleen bijzonder om te zien, maar minstens even bijzonder om te horen. Vanaf het moment dat de band van wal steekt swingt het meteen de pan uit. De basis ligt bij de swingjazz en soul, maar voelt toch fris en modern aan, mede door de invloed van vele andere genres die soms de kop op steken. De combinatie van vijf virtuoze muzikanten en een zangeres die vol zit met soul maken de muziek onmogelijk om stil op te blijven staan. Met haar zuidelijke accent en vrolijke en nuchtere praatjes maakt zangeres Judy Blank het optreden toegankelijk en gezellig. Bona Fide Genius heeft het overduidelijk naar hun zin, zo erg zelfs dat ze pas na hun laatste nummer erachter komen dat dat het laatste nummer was, waardoor er een abrupt einde is aan een verder wel fantastisch optreden.

Als het tijd is voor Andy Frasco om het publiek te verblijden met zijn muziek komen de toetsenist en blazer van Bona Fide Genius weer op, dit blijken tevens begeleiders van Frasco te zijn. Samen met een bassist en een drummer starten ze de blues op. Na een minuutje spelen komt  de blootvoetse Andy Frasco, reeds heftig dansend, het podium opgerend. “I’M ALREADY DRUNK, THIS IS AWESOME!!!!”, de toon is gezet. Zodra hij zijn piano aanraakt start de onweerstaanbare party-blues. Net als bij Bona Fide Genius kan niemand stil blijven staan, maar nu nog heftiger, elk lichaamsdeel moet en zal meebewegen met de muziek. Het publiek wordt meegenomen in een bluesachtbaan. De Kyteman van Amerika (maar dan 100x gekker) stuurt zijn Nederlandse band aan, elke keer als hij weer een impuls krijgt, iets wat constant gebeurt. Het hele optreden lijkt wel impulsief te gaan. Het overgrote deel van het bijna twee uur durende concert wordt gevuld met improvisatie, iets wat zowel Frasco als zijn band fantastisch kunnen. Het is dus ook totaal geen probleem als halverwege het optreden ook de gitarist van Bona Fide Genius mee gaat spelen. Af en toe remt de achtbaan iets af en toont Andy dat hij meer kan dan alleen party-blues, want ook zijn rustigere bluesnummers zijn fantastisch. Rustig betekent echter deze avond niet serieus, overal doorheen maakt Frasco de meest geniale opmerkingen, genoeg om een hele blog mee te vullen. Hij laat zijn begeleiders tegen elkaar battelen, danst mee met het publiek, haalt een dame uit het publiek voor een serenade van de blazer. Alles kan deze avond. Frasco zelf kan er geen genoeg van krijgen, dat blijkt wel als hij het laatste nummer keer op keer opnieuw leven in te blazen. Pas na zeker tien maal opnieuw de muziek aangezwengeld te hebben is het dan echt voorbij en kan het publiek, na twee uur aan een stuk dansen, naar huis strompelen. Andy Frasco is een belevenis, een belevenis waar de passie, energie en plezier vanaf stralen.

VOOR MEER FOTO'S CHECK: http://flic.kr/s/aHsjFCreB8!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten