vrijdag 1 februari 2013

Please Be Frank + To Twelve @ Podium Dolhuis 31-01-'13


'Singer-Songwriter XXL'

Donderdagavond, het is stil in het centrum van Dordrecht. In Dolhuis komen de mensen echter samen om in het kaarslicht een drankje te drinken en te luisteren naar twee akoestische optredens, To Twelve en Please Be Frank. En dit zijn niet zomaar singer-songwriters, dit is singer-songwriter XXL.

Als eerste nam To Twelve plaats op de drie krukken die voor hen waren klaargezet. Deze akoestische indie-folk groep uit Tilburg bestaat uit een zangeres, met gitaar en zang versterkt door twee mannen. Hier zit de grootste kwaliteit van To Twelve: Door de zeer mooie en heldere stem van zangeres Olga Meulendijk kunnen de liedjes heel gevoelig en fragiel klinken, maar als ook de twee gitaristen de tweede en derde stem meezingen ontstaat er een enorme kracht achter de muziek, onvoorstelbaar voor drie stemmen en twee gitaren. Dit maakt de liedjes vrolijk en energiek, maar toch ontspannend. Dit concept wordt bij bijna alle nummers gebruikt, waardoor de meeste nummers helaas veel op elkaar lijken. Dit stoort echter nauwelijks en het optreden blijft de hele tijd interessant om naar te luisteren. Deze drie jonge muzikanten hebben zeer veel talent en met wat meer ervaring zal het met de differentie in de nummers ook wel goed komen.


De krukken en één microfoon worden weggehaald zodat Please Be Frank het van To Twelve kan overnemen. Please Be Frank, in het normale leven Frank van den Ende, is een singer-songwriter die elke keer weer in andere formaties optreed. Solo, met een 8-koppige band, of, zoals deze avond, als duo, samen met Marnix Kuipers. Beide mannen spelen gitaar en zingen, waarbij de basis van de zang en muziek bij Frank ligt en Marnix de achtergrondstem voor zijn rekening neemt en de muziek voorziet van versieringen. Niet zomaar versieringen, maar gecompliceerde riffs en solo’s die de nummers zeer interessant maken om naar te luisteren. De nummers zijn mooi, lief en opnieuw rustgevend met soms een vleugje swing. De stemmen van Frank en Marnix kunnen niet op tegen die van To Twelve maar zijn nog steeds zeer aangenaam om naar te luisteren. Maar dankzij de geweldige muzikale begeleiding is elk nummer wel volledig anders. Ook hangt er een heerlijke gemoedelijke sfeer waarin de twee mannen het ene na het andere nummer laten horen. Na in de toegift nog twee nummers solo te hebben gespeeld houdt Frank het voor gezien en gaat hij naar huis om z’n spullen te pakken, want de volgende dag verhuist hij naar Weert, zo vertelde hij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten