donderdag 29 mei 2014

Bandboost Finale 2014 live @ Power Stage Bibelot Dordrecht 24-05-'14

FROM HEAVENS EXPELLED
De overtuigende winnaar van de metalvoorronde uit Gouda begint erg sterk aan hun 20 minuten, maar wordt na één nummer al ernstig onderbroken als gitarist Berry Lakerveld zijn snaar breekt. Zijn reservesnaar breekt daarna ook nog en zodoende kan het concert, met een gitaar van Timeless Hour, pas na 10 minuten hervat worden. Het tijdsschema van bandboost is strak en hard; geen extra tijd voor From Heavens Expelled. De tijd die ze daardoor over houden is veel te kort om te overtuigen. From Heavens Expelled is een erg goede band, maar vanavond gaat het allemaal niet zo lekker. 

SKAPICHE?!
We blijven voor de tweede band in Gouda, want ook het 10 koppige Skapiche?! Komt hiervandaan. Vrolijke, opzwepende ska schotelen ze het publiek voor. Technisch heel goed uitgevoerd, hier en daar misschien alleen wat afgezaagd. Maar de bandleden zijn duidelijk goed op elkaar ingespeeld. De winnaars van de rockvoorronde voelen elkaar goed aan en zangeres Roos maakt het plaatje met een heerlijke skastem compleet. Skapiche mist wat durf en de bandleden maken hier en daar een klein technisch foutje maar is over het algemeen een erg leuk en dansbaar bandje.

TIMELESS HOUR
Dan is het tijd voor de enige echt Dordtse band van de avond. Metalcoreband Timeless Hour leek na uitschakeling in de voorronde van Bandboost volledig kansloos maar wisten via een wild card toch de halve finale te bereiken. Waar ze iedereen positief verrasten en het laatste plekje in de finale wisten te bemachtigen. En het is terecht dat het vijftal hier staat, want het is ongelofelijk om te zien wat deze jonge gasten in zo´n korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Nog geen jaar na hun eerste concert, tijdens de vooravond van Wantijpop 2013, staat hier een band die van A tot Z een echte show neer zet. Het nieuwe, mysterieuze intro, de meegebrachte verlichting, de actie op het podium, het opzwepen van het publiek, Timeless Hour is binnen een jaar uitgegroeid tot een volwassen band. Dat opzwepen van het publiek lukt erg goed en het gaat dan ook heel goed los in de Power Stage van Bibelot, Wall of Deaths, Circlepits, 2 steps en volledige chaos, het speelt zich allemaal af voor het podium. Ondertussen gaat Timeless Hour op het podium als een trein, alles past in elkaar, de bandleden gaan los en de nummers die ze spelen zijn fantastisch. De diepte, diversiteit en complexiteit zijn de voornaamste reden waarom deze band zo bijzonder is. Timeless Hour verrast voor de tweede keer op bandboost, en voor de tweede keer op een heel positieve manier.

SPECIAL STEVE
Weer naar het noorden, ditmaal voor het Rotterdamse Special Steve. Het drietal won met overtuiging de voorronde Loud en is een van de favorieten voor deze finale. De stonerrock van het trio klinkt weer heerlijk, maar is toch hier en daar wat simpel na het complexe Timeless Hour. De band start energiek maar dat wordt langzaamaan een beetje getemperd als het publiek wat weinig reageert. Misschien komt het ook door de korte tijd die de bands hebben. 20 minuten is voor een band met lange nummers ook wel erg kort. Maar desalniettemin staat de Rotterdamse band wel weer keihard te rocken. Van rustig tot keiharde riffs, tweestemmige zang, veel variatie in de nummers en leuke, spannende elementjes, Special Steve kan het allemaal. Hier en daar wat humor tussen door, het drietal weet wel te vermaken. Special Steve toont zich de toffe band die het is, maar valt hier en daar toch een beetje tegen.

THE RIZZO FAMILY
Ook de winnaar van de voorronde pop komt uit Rotterdam. Op het roodgekleurde podium komt de soul-pop band met mediterrane invloeden met het volgende optreden. En met deze band is het weer helemaal raak. Het optreden zit goed in elkaar, de nummers zitten goed in elkaar, de band zit goed in elkaar. Bovenal de fantastische stem van Talitha Holl, maar ook de leidende bass van Maarten Augustijn en het subtiele gitaarspel Carlo Broere springen er duidelijk uit. Ook toetsenist Maunel Blesgraaf en drummer Maurits de Vries spelen, iets meer op de achtergrond een foutloos en fantastisch optreden. Ook bij The Rizzo Family weer een divers geluid maar elk nummer zit weer één voor één geweldig in elkaar. De vijf bandleden van The Rizzo Family vonden elkaar op het conservatorium en dat is te horen, want deze band speelt op een ontzettend hoog niveau.

Na een heel lang juryberaad en een speech van wethouder Jasper Mos, die geen liedje zingt, waar het vrolijke publiek op aandringt, maar wel met trots spreekt over Bandboost en de muziekscène van Dordrecht wordt bekend gemaakt dat Special Steve de derde plaats in de wacht sleept, The Rizzo Family plek twee wint en dat Timeless Hour, de underdog van de avond maar helemaal terecht, Bandboost 2014 én de Publieksprijs wint en zodoende dus over een paar weken op Wantijpop mag spelen! Tot dan!


VOOR MEER FOTO'S CHECK: https://flic.kr/s/aHsjYtzX3F

Geen opmerkingen:

Een reactie posten