dinsdag 4 februari 2014

De Jeugd van Tegenwoordig @ Main Stage Bibelot Dordrecht 31-01-’14

Afgelopen donderdag startte de nationale week van de poëzie. En heel toepasselijk stonden de dag daarna de enige poëten die de jeugd nog interessant vindt in Bibelot. En deze heren worden heel interessant gevonden, want voor de verandering kon je over de hoofden lopen in de grote zaal van Bibelot, want het was al weken uitverkocht. De poëten waar wij het over hebben zijn natuurlijk Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur die, samen met beatmagiër Bas Bron, de Jeugd van Tegenwoordig genoemd worden.

Als men na minuten in de rij te hebben gestaan voor garderobe en entree (waar Bibelot zich wel erg goed heeft voorbereid waardoor het allemaal redelijk snel doorstroomt) betreedt, staat daar tot de verassing van menig man een onaangekondigd voorprogramma. Of nou ja, voorprogramma? Er staat een dj, Falco Benz, die een half uur lang het publiek opwarmt voor de Jeugd. En hij doet dat met tracks die verdacht veel lijken op de beats van Bas Bron, de producer/dj van De Jeugd van Tegenwoordig. Ook speelt hij zijn tracks op dezelfde half-live manier als Bas. Gelukkig wordt de set naar verloop van tijd iets interessanter, want de minimal-techhouse beats zijn, zeker zo vroeg op de avond nou niet bijster interessant. Gelukkig schuift hij tijdens zijn set wat meer op naar de wat swingendere dansgenres, en zo krijgt hij het nog steeds binnenstromende publiek toch al wel een beetje opgewarmd.Rond 10en is het dan tijd voor de Jeugd van Tegenwoordig. De heren zijn al jaren de grootste en populairste hiphop act van Nederland en dat is te zien. Gillende meisjes voor het podium, dat zie je niet vaak in Dordrecht. De vier Amsterdammers gaan alweer hun tiende jaar samenwerking in en in die tijd is optreden waarschijnlijk een routineklus geworden, want de Jeugd van Tegenwoordig opent erg zwak. De nummers missen overtuiging en energie. Pas als de drie rappers na een paar nummers merken dat de volle zaal echt zin heeft in een feestje begint de groep wat op gang te komen. In het najaar van 2013 kwam de vierde plaat van de Jeugd, Ja Natúúrlijk uit, toch worden van deze plaat niet extreem veel nummers gespeeld. Het hele optreden is meer een soort “greatest hits” set. En terecht, want dat is waar het publiek voor komt, feesten, meeschreeuwen en lol hebben, en dat gaat het best op de grote meezingers als Watskeburt?!, Buma in mn zak, een Barkie, Deze donkere jongen komt zo hard et cetera.
Helaas komt het beste van De Jeugd van Tegenwoordig, hun teksten, ook niet erg goed naar voren omdat de stemmen niet helemaal goed gemixt en daarom een beetje slecht te verstaan zijn. Het publiek in de voorste rijen voor het podium trekt zich daar weinig van aan en staat het volledige optreden te springen, te schreeuwen, meisjes verdringen zich om een keer een voet of been aan te kunnen raken en er zijn zelfs een paar halve pogingen tot een pit. Echter wat verder naar achter staan de mensen toch wat rustiger te kijken. De Jeugd weet klaarblijkelijk vooral de die-hard fans mee te krijgen maar de rest van het publiek is minder onder de indruk. Ondanks dat de woordkunstenaars Pepijn, Freddy en Olivier het duidelijk naar hun zin hebben blijven ze het hele optreden erg professioneel. Publiek dat het podium op probeert te klimmen wordt subtiel eraf geschoven of geduwd, zonder dat het echt opvalt of het het optreden onderbreekt. De Jeugd van Tegenwoordig blijft een erg sterke formatie, maar is inmiddels wel echt Hip-Hop geworden waar de scherpe puntjes vanaf gevijld zijn. Voor zover het nog Hip-Hop te noemen is. 

Gelukkig heeft deze avond nog wel een erg leuk einde, want nadat de Jeugd van Tegenwoordig zich terugtrekt van het podium, start het volgende feestje in de Powerstage. De tweede volledige editie van Glitch This! Met ditmaal Nucleoid, Vivace, Jay Elder en natuurlijk vaste krachten Uxorious & Vinylboy. Omdat iedereen tot 12 uur gratis naar binnen kan, is het lekker vol in de zaal, en dankzij een heerlijke mix van Glitch Hop, Moombacore, Drum n’ Bass, Techno en meer genres van de Elektroboom ontaardt deze editie van Glitch This in het leukste feestje wat er in lange tijd in Dordrecht is geweest. 

Meer foto's van Glitch This vind je op: http://flic.kr/s/aHsjRDUcz7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten