vrijdag 7 december 2012

Moke + Tangarine live @ Bibelot Dordrecht 06-12-'12

 Bibelot neemt dit weekend dan toch echt afscheid van de Bonifatiuskerk, na 45 jaar trouwe dienst. Maar dat doen ze niet zomaar, 5 avonden gevuld met topacts zorgen voor het afsluitingsweekend. De eerste avond staat voor de grote Nederlandse bands, die allemaal wel een keer hebben uitgekeken op de raket van Bibelot. Moke was de gelukkige die het begin van het einde mocht inluiden.

Voordat Moke de instrumenten mocht oppakken kwamen eerst de tweelingbroeders Sander en Arnout Brinks, samen Tangarine, hun liederen ten gehore brengen. Een verrassend voorprogramma voor een rockband als Moke, want Tangarine bestaat uit redelijk fragiele country nummers, gevuld door twee gitaren een tweestemmig gezang. Na een nummertje of twee speelt de vraag op of dit wel een half uur lang interessant zal blijven, maar het half uur vliegt voorbij en de Drentse broeders houden een groot deel van het publiek in hun greep. De nummers werken enorm op je in en geven een warm gevoel af, het gevoel dat alles wel goed zal komen, dat je niet moet opgeven maar je schouders eronder moet zetten. Ook beschikken de gebroeders naast een enorm muzikaal talent ook over een geweldig gevoel voor humor. Ze hadden ook een half uur lang alleen kunnen praten en dan was het publiek ook geamuseerd geweest.

Dan wordt het podium zwart en begint een achtbaan van ongeveer een uur en drie kwartier, genaamd Moke. Het derde album is uit en Moke is echt volwassen geworden. En daarmee een band van on-Nederlandse kwaliteit. De nummers voelen enorm groot en machtig en toch is het optreden, ondanks dat de bandleden maar heel af en toe wat zeggen, niet onpersoonlijk. Dankzij de samenwerking met het Metropoolorkest lijkt Moke enorm te zijn vooruitgegaan op het gebied van opbouw en spanning in de nummers. Vele beginnen heel klein, worden groter en groter en gaan maar door, zonder dat het ook maar een klein beetje gaat vervelen. Ook de lichtshow straalt professionaliteit uit, alles klopt. Tijdens de toegift worden de vijf mannen iets losser en uiteindelijk overleggen ze zelfs of ze de raket zullen kopen en zo ja waar ze m voor willen gebruiken, waarmee ze het zeer statische publiek deels dan toch voor een deel in beweging krijgen.

Tangarine mocht dan een vreemd voorprogramma lijken voor Moke, maar deze bands hebben een overduidelijke overkoepelende eigenschap: Passie voor de muziek. En dat is ook waar Bibelot de afgelopen 45 jaar voor heeft gestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten