maandag 8 oktober 2012

The Kik live @ Dolhuis 05-10-'12


The Kik, ik zag ze vrijdag voor de 4e keer. toch was het deze keer anders dan anders, na 3 keer vast te hebben gezeten in een blokkenrooster op een festival was dit de eerste keer dat ik ze zag als hoofdprogramma. En dat gaf ze, zelfs op het kleine podium van Dolhuis, een hele boel ruimte.

the kik is op dit moment het boegbeeld van de beatmuziek in Nederland. 40 jaar geleden was dat de Dordtse band The Zipps. 8 jaar geleden namen ze afscheid maar op speciale gelegenheden komen ze nog samen, en dit is er een. Dolhuis is volgestroomd en een flink percentage is 50+ en komt duidelijk voor zijn of haar jeugdhelden. Er hangt jeugdsentiment in de lucht. En ondanks dat alle 5 leden inmiddels rimpelig en grijs zijn, valt dat niet af te horen aan de muziek. de gitaristen zijn soms wat zoekende maar bass en drums zijn uitmuntend. frontman Philip Elzerman springt nog rond in zn zwarte leren broek alsof hij 30 is en zo klinkt hij ook. De jongere luisteraars wordt even getoond dat er heus wel goede dingen uit dordt komen. De muziek klinkt nog steeds lekker en The Zipps zijn nog lang geen vergane glorie.



Toen klommen door het publiek heen The Kik het podium op, ondanks het zeer positieve ontvangst van hun eerste album Springlevend! Zijn het nog steeds hele normale jongens. Alleen zanger Dave von Raven vindt het nodig om binnen een zonnebril te dragen en houdt dat ook de hele avond vol. The Kik begint zeer moeizaam. Ondanks dat bekende nummers als Cleopatra en Simone in het begin van de set is het allemaal wat stijfjes en braaf. Maar na een tijdje beginnen de vijf mannen er toch zin in te krijgen en gaan ze al gauw helemaal los. En als the Kik losgaat is het ook meteen een feestje. Dave kletst zoals altijd lekker veel tussen de nummers en heeft geniale discussies met gitarist en zanger Arjan Spies. Natuurlijk moet er ook een nummertje komen met the Zipps erbij komen, dit duurt zeer lang omdat Philip Elzerman onvindbaar is. Uiteindelijk is hij er dan toch en doen The Kik samen met Philip Elzerman en een van zijn gitaristen een nummer van the Zipps. Dit is echter vooral leuk voor de band zelf en is niet echt een muzikaal hoogtepuntje. Daarna speelt the Kik nogmaals Simone en Verliefd op een Plaatje, die er nu vele malen beter uitkomen dan aan het begin van de set. Wat the Kik doet is origineel en blijft elke keer weer leuk om naar te luisteren.

























Geen opmerkingen:

Een reactie posten