zondag 25 maart 2012

Blog New Cool Collective @ Bibelot 23 maart 2012


Wat krijg je als je acht verschrikkelijk goede muzikanten bij elkaar in een band stopt? Precies, New Cool Collective. New zijn ze niet echt meer, inmiddels zijn ze alweer 19 jaar bij elkaar, maar cool zijn ze nog zeker. Met hun 6e album, eigtheen, komt Benjamin Herman met zijn mannen het Dordtse publiek vermaken. Naast Benjamin Herman, (een van) Nederlands beste saxofonist(en), bestaat New Cool Collective uit David Rockefeller (trompet), Anton Goudsmit (gitaar), Joost Kroon (Drums), Frank van Dok en Jos de Haas (percussie), Leslie Lopez (basgitaar) en Willem Friede (Toetsen (Fender Rhodes)).


De bandleden blijven niet alleen achter hun
eigen instrument staan maar wisselen soms ook. Mede dankzij dit voelt het alsof de band heel dicht bij het publiek staat. Dit komt ook door de stukjes tussen de nummers door, waarin Benjamin Herman onder andere vertelt over de nummers en hun vorige tour, die ze de dag daarvoor afgesloten hadden in Costa Rica. Toch valt het niet te zien dat ze last hebben van een jetlag en een nacht met weinig tot geen slaap. Ook valt het niet horen. Want ze spelen gewoon een zeer nette anderhalf uur, en komen daarna zelfs nog terug voor nog drie nummers, waardoor de teller uiteindelijk stopt op bijna twee uur!Om 21:05 komt het collectief op en beginnen met een aantal nummers waar duidelijk veel invloeden inzitten uit Midden- en Zuid Amerika, om het publiek een beetje op te warmen. Ook houdt Herman zich nog stil tijdens de eerste twee num

mers, en laat David Rockefeller zijn gang gaan. De spanning stijgt. Vanaf Herman’s solo in het 3e nummer gaat het helemaal los, alle acht mannen zijn niet meer te houden. Na een paar nummers komen de meer jazzy nummers. En geen nummer klinkt ook maar een beetje hetzelfde. Rustige nummers, Snelle nummers, alles komt voorbij. Er worden vooral nummers gespeeld van Eighteen, zoals The donkey en 12 monkees. Een van de hoogtepunten van de avond is wel een drumsolo van drummer Joost Kroon. De solo blijft namelijk de volledige 5 minuten lang zeer interessant, wat nog wel eens niet het geval is bij drumsolo's.

New Cool Collective is het na 19 jaar nog helemaal niet verleerd. Alle bandleden spelen nog alsof ze 25 zijn. Energiek, zeer verschillende en geniale nummers, en solo's die tegen perfectie aanzitten. Ook laten ze zien dat er nog echte muzikanten bestaan die geen voedsel en slaap nodig hebben, maar leven van muziek en het vermaken van publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten