zondag 11 mei 2014

Typhoon live @ Dolhuis Dordrecht 10-05-‘14

De man van het legendarische hiphop-album ‘Tussen Licht en Lucht’ komt eindelijk met een vervolg. Op 20 juni zal na zes jaar  het tweede album ‘Lobi da Basi’, Surinaams voor Liefde is Baas, verschijnen. De woordenkunstenaar Typhoon is helemaal terug en om het nieuwe werk uit te proberen is na het fantastische optreden in 2011 het Dolhuis uitgekozen voor een try-out.

Voorprogramma wordt gedaan door Evi de Schurk en zijn Goud in Handen. Woordtovenaar Evi de Schurk heeft met Goud in Handen echt een fantastische band om zich heen weten te vormen. De dromerige, relaxte muziek slaat perfect aan op de spoken word/hiphop van Evi. Die spreekt, rapt en zingt zijn diepzinnige teksten de zaal in, in het begin nog wat stijfjes, maar als het optreden vordert wordt hij steeds losser. Ook worden de nummers steeds groovender en zo zit er een fijne, natuurlijke opbouw in het optreden. Terwijl het dolhuis langzaamaan vol begint te stromen is Goud in Handen een erg prettig en goed voorprogramma en een Dordtse act waar we weer erg trots op mogen zijn.

Dan, na twee jaar, elf maanden en zes dagen stapt Typhoon, zoals altijd blootvoets, het podium van Dolhuis weer op. gemberthee in zijn ene hand, microfoon in de andere, Typhoon is helemaal in zijn element. En dat valt te werken, want met het eerste nummer ‘Niets Verwacht’ blaast hij meteen de volle zaal omver. ‘Niets Verwacht’ is een van de tracks die op ‘Lobi da Basi’ zal verschijnen en de meeste nummers die Typhoon vanavond te gehore zal brengen zullen van dit album komen. Dit eerste nummer belooft al veel, de jazzy feel is weer helemaal terug en de geniale gerapte en gezongen teksten van Typhoon ook.
Na het publiek even opgewarmd te hebben met de twee klassiekers ‘Bommenwerpers’ en ‘Drieluik´ gaat hij weer verder met nieuw werk. Met ‘Hemel valt´ en ‘Bigi Emerie’ spreekt Typhoon respectievelijk over zijn geloof en over Suriname, twee grote invloeden voor Typhoon op ‘Lobi da Basi´. Vooral dat laatste komt in het hele optreden duidelijk terug. Veel van de nieuwe nummers hebben een heerlijke, relaxte Surinaams/Caribische feel. Andere thema’s in zijn nieuwe werk zijn Liefde en hoop. Met ‘Brand Los’ en het nieuwe ‘Nooit’  valt op hoe goed Typhoon’s band is. Met geweldig op elkaar ingespeelde nummers, fantastische solo’s weet de achtkoppige band de brug tussen Jazz en Hiphop op fenomenale wijze te slaan. Een toetsenist die een conga voorop het podium neerzet en een geniale ritmische solo speelt, een drummer die een nummer stil legt om zelf te gaan rappen en ondertussen zelf de beats op zijn drumstel produceert, Typhoon heeft het allemaal.
Met ‘Vlieger’ valt nog eens op waar Typhoon vandaan komt en hoeveel meer opgewekt hij op ´Lobi da Basi´ is. Typhoon weet zowel gevoelige als energieke nummers fantastisch te presenteren en heeft deze avond ook de balans tussen gevoelig en feest perfect aangevoeld. Dan is het weer tijd voor twee nieuwe nummers, ‘Surfen’ en ‘Zandloper’  waarna ‘Bumaye’, misschien wel Typhoon’s grootste hit wordt ingezet. Hierop wordt, net zoals het hele optreden, heerlijk gedanst, meegezongen en gefeest. De sfeer in Dolhuis is ook vanavond weer fantastisch. Op ‘IJswater’ wordt enthousiast gepit en op het voor de Koning geschreven ‘Van de Regen naar de Zon´ wordt er weer aandachtig geluisterd. Met een fantastische, energieke versie van ‘Zo Niet Mij’ sluit Typhoon zijn optreden af. Typhoon is 100% energie en met zijn fantastische muziek weet hij anderhalf uur lang het publiek in Dolhuis te inspireren, enthousiasmeren, ontroeren en ontspannen. In het optreden van Typhoon komt al het goede van Nederland samen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten