maandag 17 maart 2014

Big Rivers Indoor @ Bibelot Dordrecht 08-03-'14

Het echte festival is nog maanden weg, maar het eerste festivalgevoel voor Big Rivers 2014 kwam vorige week zaterdag al op tijdens Big Rivers indoor in Bibelot. In twee zalen en de poplounge werd de Big Rivers sfeer naar binnen gehaald. Het scala aan bands is deze avond net zo breed als op het buitenfestival zelf. Van jazz tot coverbands, van blues tot rock, alles komt wel een keer langs op de Main of Powerstage. Daarnaast is er voor de dansliefhebbers in de Poplounge een Silent disco.

Rond een uur of half negen komen de mannen van The Vagary op. De vier Amsterdammers nemen het publiek, dat de zaal erg goed vult, mee naar het podium op de houttuinen met hun Indie/Brit-Rock. De muziek is vrolijk, de bandleden enthousiast en spontaan. Wat vooral erg opvalt bij dit viertal is de sound die ontzettend Brits is, iets wat maar weinig Nederlandse bands lukt. De muziek doet denken aan bands als Kaiser Chiefs. The Vagary is een perfecte festivalband, dansbaar, vrolijk en energiek.

En van een indie bandje sta je dan zo bij een Simple Minds coverband en een paar minuten later bij een Bluesband, net zoals op het echte Big Rivers. In dit geval Erik Ankone met zijn band. Dikke blues laten zij uit de speakers blazen. Erik en zijn vijfkoppige band spelen blues zoals hij ooit ontstaan is op de akkers bij de slaven. Met rauwe stem, huilende gitaar, stuwende bas en schelle saxofoon en vooral heel veel enthousiasme weet hij het publiek goed op te zwepen. Erik Ankone heeft een band samengesteld van fantastische muzikanten die als botsauto´s tegen elkaar inspelen wat een orkaan van energie veroorzaakt. Erik en zijn band laten het publiek voelen dat de blues iets natuurlijks is, iets dat bij iedereen diep vanbinnen zit.


Daarna wordt er in de Power Stage ruimte gemaakt voor de mannen die een jaar terug de eerste band waren die in de grote zaal van Bibelot speelden. Trenchcoat is na een jaar terug maar dit keer dus een zaaltje kleiner, en een paar tandjes viezer. Als de zeven koppige swingband begint te spelen wordt je teruggetrokken naar de tijd van de drooglegging waar in een illegaal drankcafe deze zeven nette jongens veranderen in de smerigste jazzmuzikanten. En die muzikanten weten het publiek vanaf het eerste nummer aan het dansen te zetten. Niet heel gek want Trenchcoat swingt als een malle. De muziek van het zevental klinkt vintage zonder ouderwets te zijn. Trenchcoat krijgt zowel jong als oud aan het dansen en maakt van hun optreden op Big Rivers indoor een wild feestje.

Tenslotte is het de beurt aan de Dordtse mannen van Tantrum om de avond in de Power Stage met een knaller af te sluiten. Voor deze gelegenheid heeft de Grunge band een uur aan nummers van Nirvana, een band die van grote invloed is geweest op de bandleden, ingestudeerd. En aan de hand van die nummers laat Tantrum horen wat een fantastische band het eigenlijk is. De covers van Nirvana worden op fenomenale wijze uitgevoerd. Toen Kurt Cobain een eind aan zijn leven maakte was ik nog niet eens geboren, maar de vier mannen van Tantrum laten horen dat de muziek van Nirvana tijdloos is. Door de combinatie van passie voor de muziek en een hoog speelniveau weet Tantrum de nummers perfect te presenteren. En het publiek geniet hier overduidelijk van, het schreeuwt mee, springt mee en pogot mee alsof Nirvana daar zelf staat te spelen.


Big Rivers Indoor was een doorslaand succes. Leuke bands, over het algemeen een goede sfeer, volle zalen en vooral heel veel vrolijkheid en festivalgevoel. Misschien voor de volgende editie nog een skaband erbij om het plaatje echt helemaal compleet te maken, maar wij zeggen met volle overtuiging, volgend jaar weer! En over een paar maanden natuurlijk gewoon weer de buiteneditie, met in ieder geval Great Queen Rats, Band Zonder Banaan en een Beatles coverband, want dat zijn de eerste namen die, tijdens Big Rivers Indoor, aangekondigd werden. 

2 opmerkingen:

  1. Goede recensie, grappig dat ook jij al snel afhaakte bij de Simple Minds coverband. Die band bracht heel wat publiek in beweging maar was aan mij niet besteed. Ik was wel onder de indruk van de bands die je noemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via onderstaande link is de laatste CD van Trenchcoat in unieke houten verpakking te bestellen: doen!

    http://www.trenchcoat.nl/shop/

    BeantwoordenVerwijderen