woensdag 23 april 2014

Douwe Bob live @ Bibelot Dordrecht 11-04-‘14

Vaste lezers van deze blog zullen weten dat ik geen fan ben van talentenjachten. Natuurlijk vanwege de soort muziek, maar bovenal omdat het niet alleen op talent jaagt maar direct ook al het talent met een jachtgeweer tussen de ogen afknalt. Het gaat bij deze programma’s toch alleen maar om de show zelf en niet om het eindproduct. Gelukkig bestaan er ook uitzonderingen. Dat bewees Douwe Bob vrijdag in Bibelot.

De support-act van deze avond is Pepijn Spijkerman. Terwijl de Main Stage al flink vol staat en de laatste mensen binnenstromen, zingt en speelt hij zijn liedjes. Zijn warme, dromerige stem doet denken aan John Mayer en is zeker niet onaangenaam om naar te luisteren. De nummers zijn leuk en divers en met zijn charmante, lichtelijk klungelige vertoning is Pepijn een goed voorprogramma. Het is dan ook ontzettend zonde dat het publiek verschrikkelijk rumoerig is en, op de voorste paar rijen na, totaal geen aandacht besteet aan dat wat er op het podium gebeurt, want dat verdient Pepijn Spijkerman zeker wel.


Dan ontluikt de zaal in een oorverdovend gegil; Douwe Bob komt op. Want naast de stem heeft Douwe ook de looks en dat trekt flink wat puberale meisjesharten aan. Toch is die stem nog stukken mooier, bewijst hij direct vanaf het eerste nummer. Alleen op het podium met zijn gitaar en zijn stem toont hij zich een echte Folktroubadour die de 3FM award voor beste zanger en de titel ‘Beste Singer-Songwriter van Nederland’ waardig is. Als na het eerste nummer dan zijn band er bij komt, wordt het alleen nog maar beter. Hier staat namelijk niet het standaard, afgezaagde, middelmatige, oninteressante bandje die een simpele begeleiding speelt, maar een enthousiaste band van hoog niveau die echt iets toevoegen aan de muziek van Douwe Bob; Het geheel straalt kwaliteit uit. De muziek die hierbij gecreëerd wordt is een vrolijke, swingende mix van folkrock met een zweem van blues en bovenal een erg eigen sound, iets wat normaal gesproken nooit voorkomt bij talentenshow winnaars. 
Ondertussen blijft Douwe ook een hele normale, nuchtere, oprechte en charmante jongen; De avond daarvoor heeft hij de 3FM Award voor beste zanger gewonnen en wat hij hier over vertelt tijdens zijn optreden zegt eigen meer dan genoeg: ‘Ik ging gister naar de 3FM Awards, eigenlijk alleen om Guus Meeuwis even te feliciteren en dan weer weg’. Ook wordt er luid voor hem geapplaudisseerd als hij een vrouw in het publiek een flink standje geeft als ze hard staat te schreeuwen tijdens een zacht gitaarliedje; ‘normaal gesproken doe ik dit niet, maar jij staat echt gewoon door mijn nummer heen te schreeuwen’. Fragiele ballads en stevigere folksongs wisselen elkaar op aangename wijze af en tussen de nummers door zorgt Douwe zelf voor genoeg entertainment.  Luisterend naar de nummers en kijkend naar de band mag wel geconcludeerd worden dat Douwe Bob Posthuma onder de vloek van talentenshowwinnaars weet uit te komen en niet na een jaar in de vergetelheid raakt, maar een vaste en toonaangevende kracht zal blijven in de Nederlandse Popmuziek wereld. 

VOOR MEER FOTO'S CHECK: https://flic.kr/s/aHsjXtNpjV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten