woensdag 28 augustus 2013

Switch! Festival @ Bibelot 23-08-‘13

Het duurde ongeveer anderhalve maand, maar er komt eindelijk weer muziek uit de popzalen van Dordrecht. Geen afschuwelijke Vlaamse bandjes in de barbequewalmen meer, de maanden van fijne muziek in Bibelot, dolhuis en de popcentrale gaan weer beginnen. Bibelot opende het najaarsseizoen afgelopen weekend feestelijk met het nieuwe festival Switch! Twee dagen, vier zalen, grote en kleine namen én helemaal gratis.

De avond rond achten met de band die op het vorige muziekfestival in Dordrecht, Big Rivers, zo’n indruk op ons maakte, The Funky Organizers. Weer versterkt met saxofonisten Bazz en Gijs weet deze Modern-Funk band al een flinke groep vrienden, familie en geïnteresseerden op te trommelen waardoor de Main Stage al gezellig vol staat. En, net als op Big Rivers, weten de Funky Organizers het publiek weer te verbazen. Het is ongelofelijk hoe hard deze band groeit. Zo speelt toetsenist Willem  totaal anders, meer ritmische patroontjes, meer spanning in de solo’s. Ondertussen grooven bassist Bram en drummer Zep nog harder dan voorheen en zo spelen the Funky Organizers het dak van Bibelot er al af voordat het goed en wel open is.


Dan volgt helaas een teleurstelling. De Power Stage, waar Fixur op het punt staat te beginnen, blijkt de zaal nog helemaal leeg te zijn. Gelukkig komen er wat mensen van de Main Stage binnen gedruppeld want anders hadden deze vijf gasten alleen voor het barpersoneel en de geluidsman gespeeld. Volledig onterecht want Fixur blijkt een lekker bandje te zijn. Stevige alternative rock à la radiohead met elektronische elementen. Ook staat de band er zeer enthousiast bij ondanks de redelijk lege zaal. Fixur zou best wel eens een band kunnen zijn die we in de komende jaren vaker tegen gaan komen.


Ook in de Main Stage is het dan inmiddels erg leeg gelopen. H-Sik, een Nederlandse producer/DJ, is ontzettend lekker aan het draaien maar het heeft weinig effect als er maar als de ongeveer twintig man die in de zaal verspreid staan er geen reactie op tonen. Toch weet H-Sik zich, net als Fixur hier overheen te zetten en zet een onzettend harde, diverse en te gekke set neer.


Na een korte stop in de Pop Lounge waar de Silent Disco bezig is, die helaas iets te silent is met alleen een paar man aan de bar, maar weer terug naar de Power Stage. Die is inmiddels redelijk gevuld en de Rotterdamse Punkrock band The Hearted staat al te spelen. Waar ik bijna een jaar geleden nog enthousiast was over deze band toen ze optraden op Crawl Back’s 100e event, vallen ze nu toch redelijk tegen. De sterke punkstem en lekkere basspartijen van bassist/zanger Harvey vallen in het niet bij het matige gitaarspel en de zang van gitarist/zangeres Kayleigh. Het kan zijn dat ze haar dag niet heeft, maar de te simpele gitaarriffs maken de nummers over het algemeen leeg en saai. Ook voelt de muziek vaak erg rommelig aan. Ook zijn de praatjes van Harvey tussen de nummers door veel te catchy en afgezaagd en soms zelfs tenenkrommend. Dit keer waren the Hearted een tegenvaller, maar hopelijk kunnen ze de volgende keer weer verassen met hun frisse en energieke punkrock.


Tijdens Acid Pow303r begint de Main Stage dan eindelijk een beetje vol te raken. Waarschijnlijk voor een deel al voor de engelse DJ High Rankin maar ook nu al staan de eerste mensen op de dansvloer los te gaan op de bass synths van de Roland TB-303 die centraal staat bij de muziek van dit duo.

Echter als in de Power Stage het volgende matige punkbandje staat te spelen, Red Lemon, houden wij het voor gezien. Of het aan de Line-up, de slechte marketing, de zomervakantie of gewoon pech heeft gelegen is niet te zeggen, maar de eerste dag van Switch Festival kan niet een doorslaand succes genoemd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten