woensdag 17 juli 2013

Big Rivers Muziek, vrijdag 12-07-‘13

©Jasper Plukhooij. Publiek tijdens Russkaja
Het enige echte muziekfestival van Dordrecht (nee wantijpop is geen echt festival meer…) was dit weekend alweer voor de 16e keer. Het centrum van Dordrecht komt voor drie dagen tot leven om op 11 podia door de stad Big Rivers te vieren. Het uit de hand gegroeide Rhythm and Blues Festival heeft dit jaar meer dan 80 artiesten. Na al 6 thema avonden startte het echte festival afgelopen vrijdag.

De start van het festival kent wat hobbels. Bij de Dolderman Stage naast café Merz is het crisis als zowel het licht als geluid niet werkt. Kosten nog moeite worden gespaard waardoor iDance met een halfuur vertraging toch om half zeven kan beginnen. Echter wordt het niet bepaald veel beter als deze partycoverband met Raffaëla als uithangbord (een winnares van Idols en een goed voorbeeld van de vloek die ligt op talentenshowdeelnemers) begint te spelen. Het doet pijn om te horen hoe fantastische klassiekers als Enter Sandman worden gemixt met popliedjes als Telephone van Lady Gaga. Ook is het nog veel te vroeg voor een partyband. Mensen komen pas net aan en zijn nog veel te nuchter om hierop los te gaan. Wel moet worden gezegd dat wat iDance doet, technisch wel goed gedaan wordt. De mixen zitten goed in elkaar ondanks dat ze de klassiekers teniet doen, de band klinkt professioneel en lekker.

Veel beter wordt het daarna nog niet, want ik word toch even naar het podium bij de houttuinen, Walter’s Stage, toe getrokken, even kijken bij KinKobra. Maar nee, niks verbeterd.


Gelukkig wordt het daarna alleen maar beter, en hoe. The Funky Organizers, nog geen twintig jaar oud en ze staan te swingen op de Sena Summerjazz Stage bij het stadhuis alsof ze al twintig jaar ervaring hebben. Het trio, bestaande uit de gebroeders ’t Hart op bas en orgel en Zeppie Barnasconi op drums, wordt vandaag aangevuld met twee saxofonisten. Gijs, nog zo’n jonge muzikant, blaast iedereen omver met fantastische solo’s en Bazz, zanger bij skaband the Bazzookas, geeft the Funky Organizers net dat extra beetje entertainment waardoor het optreden een echte show wordt. Zo laat hij het publiek meezingen en besluit hij tijdens een orgelsolo het orgel negentig graden te draaien zodat t publiek ten minste kan zien wat Willem ’t Hart nou eigenlijk allemaal aan het doen is achter zijn Hammond. En dat is nogal wat, zowel op toetsen, bas als saxofoon wordt er volop gesoleerd en op een niveau wat je eigenlijk nooit ziet op deze leeftijd. Mede dankzij de kapriolen van Bazz is het publiek laaiend enthousiast en zo wordt het optreden van The Funky Organizers hèt hoogtepunt van het vrijdagprogramma van Big Rivers.

Door de drukte en gezelligheid worstel ik me door de binnenstad heen, opnieuw naar de Dolderman Stage. Daar is Bazz inmiddels ook gearriveerd en (met nog steeds een half uur vertraging) starten om elf uur daar the Bazzookas. Net zoals in Bibelot begin dit jaar en op Big Rivers twee jaar terug is het weer vanaf begin af aan een feestje. Er wordt volop gepogot, gecrowdsurft en geskankt. Al gauw is ook de eerste fan op een muur geklommen en springt daar vanaf het publiek in. Er zijn maar weinig bands die in Dordrecht zo’n energie uit het publiek op kunnen wekken. Gekke dingen horen bij Bazzookas shows en ditmaal dus ook weer. Als een beveiliger gepositioneerd wordt aan de zijkant van het podium wordt hij al gauw uitgedaagd en overgehaald mee te doen in een hak-battle met saxofonist Jelle en dus gaat de bewaker hakkend over het podium. Ook gaat er op het eind van het optreden een vrijwilliger crowdsurfend naar de achterkant van het veld en zo staat men dit optreden ook weer dikwijls vreemd te kijken. The Bazzookas zijn weer verbazingwekkend goed en verbazingwekkend.

Dan is het direct door naar Bibelot. Die snappen inmiddels hoe het in Dordrecht werkt met afterparty’s en heeft tijdens Big Rivers twee gratis feestjes op vrijdag- en zaterdagavond. Bij binnenkomst zijn de Phoenix City Retaliators al bezig. Een lekker bandje maar niet heel bijzonder. Er worden skacovers gespeeld en die klinken lekker, maar het wordt nooit erg spannend.Daarna is het tijd voor Skalegende Mark Foggo en barst een echt Skafeestje los. Overal wordt geskankt terwijl de Brit met zijn band ska spelen zoals het hoort. Hoewel het al half 2 is geweest zit de ska nog vol energie. Zo wordt deze avond van Big Rivers verlengt tot half 4 voordat ook de muziek in Bibelot stopt en men naar huis gaat met een vooruitblik van zowel spier als hoofdpijn voor de volgende ochtend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten