vrijdag 16 november 2012

Mad Caddies @ Bibelot 15-11-'12


Een paar jaar geleden stelde de platenmaatschappij van The Mad Caddies voor om, na vijf studioalbums en een EP, een ‘Greatest Hits’ album te maken. The Mad Caddies antwoordden hierop dat de enige hit die zij ooit hadden alleen voor twee weken op de Hawaïaanse radio werd gedraaid en verder nergens. Het werd dus geen Greatest Hits, maar Consentual Selections. Dit is typerend voor wat de Mad Caddies zijn: Vrolijk, gek, energiek en elk nummer is geweldig.

De avond wordt geopend met Wild Heart. Deze collegerock/cold wave band uit de Verenigde Staten is misschien een vreemd voorprogramma voor een ska-punk band, maar ze hebben er zelf duidelijk veel plezier in en het is een lekker achtergrond muziekje voor de binnenstromende Mad Caddies en Useless ID fans, die vanuit het hele land naar Dordrecht zijn gekomen aangezien dit voor beide bands hun enige concert in Nederland is. Bij verscheidene nummers worden bandleden van the Mad Caddies het podium opgehaald en zo speelt Wild Heart een half uur lang aangenaam experimentele nummers, een combinatie van vooral the Pixies, met wat Moss en Mumford and Sons.

Na Wild Heart verstomt de zaal, Useless ID komt het podium op. Er zijn duidelijk flink wat mensen speciaal voor deze vierkoppige punkrockband uit Israël gekomen. En dat is niet zo gek aangezien dit door velen de grootste punkrockers in het Midden-Oosten worden genoemd. Vanaf het eerste nummer is duidelijk dat de fans niet voor niets komen, dit is punkrock ‘zoals god het gewild heeft’: Hard, ruig, vuil en donker en van een niveau dat lang niet door Bibelot heeft geklonken. De muziek is gebouwd op de basslijnen van Leadzanger Yotam Ben Horin, waar de twee gitaren doorheen schreeuwen. Alles wordt bij elkaar gehouden door de Drums. Dit maakt een bonk van keiharde punkrock die een ruim half uur door Bibelot klinkt.

Dan komen de Mad Caddies op en vanaf het eerste nummer slaan ze meteen in als een bom. Na een minuut staan de eerste mensen te skanken en tijdens het eerste nummer verspreid dit zich door de zaal heen. Bij het tweede nummer ontstaat de eerste moshpit waar mensen (letterlijk) schoenen en (minder letterlijk) armen en benen kwijtraken. Vanaf dat moment tot het einde van de show anderhalf uur later is het publiek niet meer stil te krijgen. The Mad Caddies spelen een zeer breed spectrum van nummers. Van de reggae van Bob Marley tot de Punk van de Offspring en tot de ska van Madness, alles komt bij en alles klinkt even goed en vrolijk. Er komen zelfs nummers bij die verdacht veel lijken op Nederlandse hoempapa en dus gaan de polonaises meerdere malen door de zaal en p de andere nummers zwemmen meerdere mensen over de hoofden van het publiek. Het een echt ska-feestje en een goede opstarter voor de Europese tour van de Mad Caddies.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten