dinsdag 25 augustus 2015

The Dillinger Escape Plan + Raketkanon live @ Power Stage Bibelot Dordrecht 19-08-'15

©Danny van der Weck - 2015
Dat Bibelot soms onverwachtte moves maakt, is voor de vaste bezoeker van het Dordtse poppodium geen verrassing meer, maar toen The Dillinger Escape Plan werd aangekondigd, ging er echt een siddering door de stad heen. Dit is een band van een niveau wat je niet vaak ziet in podia van deze grootte, en een geweldige aftrap van een veelbelovend najaar. Warming-up wordt deze avondverzorgd door de zuiderburen van Raketkanon. 

©Danny van der Weck - 2015

Na het uitbrengen van hun eerste plaat RKTKN #1 maakten ze het podium van de Power Stage al eens onveilig, en na het uitbrengen van nummer twee, RKTKN #2, zijn ze terug. Hoewel de naam steeds vaker in Nederland opduikt, is de band nog steeds even gestoord als anderhalf jaar geleden. Na het eerste nummer van de set roept zanger Pieter-Paul Devos na een matig applaus in bijna onverstaanbaar Vlaams: ‘Dat mag best wat harder, maar dat is mijn mening’ waarna het applaus ook daadwerkelijk toeneemt. Drummer Pieter de Wilde staat elk moment dat hij kan op van zijn drumstel en loopt een willekeurige kant op, rechts, links, de zaal in, elke keer weer. Het meest opvallend tijdens dit optreden van Raketkanon is misschien nog wel het geluid. Met de complexe en uiteenlopende riffs is pas echt goed te horen hoe geweldig het geluid in Bibelot is. Alle verschillende geluiden en klanken staan perfect in balans en komen goed tot hun recht. Hier komt bij dat Raketkanon in topvorm is, hun gestructureerde chaosmuziek wordt het hele optreden lang zonder enige moeite foutloos uitgevoerd. Raketkanon gaat duidelijk de uitdaging aan om een heftigere indruk achter te laten dan The Dillinger Escape Plan

©Danny van der Weck - 2015
Dit blijkt echter al snel een onmogelijke uitdaging te zijn. Want The Dillinger Escape Plan is een band van een heel ander niveau. Het vijftal is legendarisch in de mathcore, niet heel raar aangezien ze de grondleggers van het genre zijn. Na 18 jaar en 8 albums is het ook een van de weinige bands die niet toegegeven heeft aan het grote publiek. Het laatste album One of Us is the Killer is nog steeds even complex en experimenteel als al die jaren geleden. En al die jaren hebben ervoor gezorgd dat de zaal bijna vol staat, een behoorlijke prestatie op een woensdag in Dordrecht tijdens de vakantie. Zodra het eerste nummer, Prancer, wordt ingezet, wordt het hele publiek weggeblazen. De onnavolgbare intro, gevolgd door een tsunami van muzikaal geweld, waar de keiharde stem van zanger Greg Puciato overheen schalt. Zelfs het wat lichtere Milk Lizard, bekendste en toegankelijke nummer, komt extreem hard binnen als het vijftal hem live speelt. De hardheid van dit optreden slaat meteen over op het publiek en er ontstaat meteen een moshpit en alles wordt uit volle borst meegeschreeuwd. Het is indrukwekkend om te zien hoe de Amerikanen met de energie van een punkband en de techniek van een klassiek musicus een feilloos optreden van meer dan een uur neerzet. Ook weet tDEP soms uit een onverwachte hoek te komen met een cover van Sunshine of your Love als intro van Sunshine the Werewolf. Als er iets aan te merken is op het optreden is het dat The Dillinger Escape Plan voor hun doen wat rustig op het podium staan. Puciato klimt nog steeds binnen een paar nummers de speakertoren op, maar deze band heeft het wel eens bonter gemaakt tijdens optredens. Misschien komt het door de ophef rond het concert van John Coffey een paar maanden terug, misschien door de toegang tot de rookbare Nederlandse specialiteit, of misschien zijn ze gewoon wat moe van een zware festivalzomer. Het is in ieder geval een wereldprestatie dat de muziek hier geen moment onder lijdt. The Dillinger Escape Plan is een band die de muziekgeschiedenisboeken in zal gaan, en het is heel bijzonder om zo’n grote band in Dordrecht te kunnen ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten