maandag 15 december 2014

Jett Rebel live @ Main Stage Bibelot Dordrecht 12-12-'14

Een goede vriend van mij is erg fan van prog. Metal. Hoe ingewikkelder de muziek is, hoe blijer hij ervan wordt. Ik heb vaak discussies met hem over wat goede muziek en muzikanten zijn. Hij gaat hierbij bovenal uit van de complexiteit van de muziek. 'ja jimi hendrix is leuk maar elke halve gare met een gitaar kan het naspelen.' Concerten zoals die afgelopen vrijdag in Bibelot bewijzen echter het tegendeel. Jett Rebel, wonderkind, virtuoos muzikant, de personificatie van eigenwijsheid en rock n roll speelde daar drie uur lang de sterren van de hemel. 

In iets meer dan een jaar tijd van een onbekende, verlegen jongen naar een nationaal geadoreerde muziekster, die met een palmboomkapsel, een driehoekige hippiebril, een jas die geleend is van de kapper van Samson en Gert en een roze skinny Jeans op het podium staat. Het is de afgelopen tijd heel erg snel gegaan met Jett Rebel. Inmiddels heeft zijn achterwerk zelfs een eigen Twitter account. Niet heel gek dan ook dat de Main Stage van Bibelot tot de nok toe volstaat met fans van de extraverte muzikant. Dit publiek staat een bijzondere avond te wachten. Tijdens zijn Tour D’amour is er geen voorprogramma, geen extra poespas maar Jett Rebel, zijn microfoon, zijn gitaar, zijn keyboards en zijn band, die drie uur lang losgaat op het podium.

Een muzikant met twee EP’s en een full-length plaat uit, in totaal rond de anderhalf uur, hoe kan die nou drie uur volspelen? Natuurlijk toonde hij dit festivalseizoen al wel eens dat hij een nummer flink kan verlengen met solo’s of het hele nummer omgooien, maar blijft dat ook drie uren lang interessant? Hierop kan alleen maar een volmondig ja volgen. Jett Rebel grijpt het publiek vanaf het begin bij de lurven en laat al die uren niet meer los. Tijdens het eerste nummer, Pineapple Morning, moet hij en zijn band nog een beetje opwarmen, nog niet alles is even strak en goed getimed, maar daarna raakt het optreden in een lawine die niet te stoppen is.

Jett Rebel is een natuurtalent, hij vliegt over het podium, raakt elke noot, speelt het kippenvel op je rug, speelt virtuoze solo’s alsof het niks is, stuurt zijn band aan en weet er ondertussen ook nog leuk uit te zien en bij te kijken. Dan ook nog te bedenken dat hij de rest van de partijen ook helemaal geschreven heeft, kan je je alleen nog maar afvragen hoe lang deze rockstar nog in podia zoals Bibelot te zien is. De meerdere vocale lijnen, instrumentenpartijen die perfect in elkaar passen, bijzondere instrumenten, een geweldige lichtshow en fantastisch geluid zorgen ervoor dat de tijd voorbij vliegt.

Op het podium gebeurt ook genoeg om interessant te blijven om naar te kijken. Hij loopt ongeveer een halve marathon over het podium, klimt op de speakers om naar het publiek op de balkosn te zwaaien, switcht meerdere malen van outfit en versiert een voor een versiert al zijn bandleden. Daarnaast moedigt hij zijn bandleden ook aan om tot het uiterste te gaan, met effect. Jett Rebel mag dan een virtuoos muzikant zijn, zijn band kan er ook wat van. Een voor een spelen ze de solo’s van het hoogste niveau, weten ze de aanwijzingen van Rebel direct op te volgen en spelen ze alles strak en goed alsof ze het al tientallen jaren doen. Vooral drummer Rick van Wort laat zich van zijn beste kant zien, mede omdat de geboren Dordtenaar een thuiswedstrijd speelt. Echter weet Jett Rebel hem elke keer flink op te hitsen om nog harder los te gaan.

Waarom techniek en complexiteit niet de enige twee vereisten zijn laat Jett Rebel zien zoals de groten als Jimi Hendrix, Jim Morisson et cetera. Hij weet de noten zo te raken dat je erdoor meegetrokken wordt naar een andere wereld. Jett Rebel is een natuurtalent, iets wat je pas echt goed merkt als je hem op het podium ziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten