dinsdag 31 maart 2015

De Deeldeliers live @ Power Stage Bibelot Dordrecht 27-03-‘15

In deze blog is al vaker gezegd dat de Jazz niet dood is. Bands als New Cool Collective, Jungle By Night en Snarky Puppy tonen aan dat de Jazz nog net zo levend is als vroeger. Echter hebben niet alle subgenres van de Jazz deze tand des tijd overleeft. Het zijn vooral de grote, extravagante jazz bigbands die nog veel populariteit vergaren. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die de vergeten jazz nieuw leven in blazen. Jules Deelder is een van deze mensen. De Rotterdamse poëet en jazzkenner stichtte met Bas van Lier de Deelderiers en gaat hiermee terug naar de beginjaren van de Jazz, de enigszins vergeten Old School jazz.

Jules Deelder heeft een deel van zijn platencollectie meegenomen en begint de avond met een halfuurtje plaatjes draaien. Terwijl op een beamer de meest prachtige albumhoezen van klassieke jazzplaten langs komen neemt hij ons terug naar de eerste helft van de twintigste eeuw toen jazzmuzikanten in kleine groepjes, kwartetten, kwintetten, bijeen kwamen en de meest mooie, lichte, gevoelige jazz maakten. Na dit halfuur komen ook de rest van de Deeldeliers het podium op en begint het kwartet zelf te spelen. Instrumentale jazz op drums, saxofoon, orgel en percussie. De Deeldeliers brengen het genre weer compleet tot leven en laten je balen dat je niet vaker naar deze fantastische muziek luistert.

De bezetting van De Deeldeliers is fantastisch. Zowel drums, orgel als saxofoon heeft de partijen perfect onder controle en tijdens de solo’s spelen ze de sterren van de hemel. In eerste instantie komt alleen de vraag op wat de toegevoegde waarder van Jules Deelder in het geheel is. Met slechts een snare drum en een hi-hat lijkt zijn toevoeging aan het geheel misschien wat weinig. Maar de zeventig jarige Rotterdammer zorgt juist voor de laatste schakel die ervoor nodig is om de Deeldeliers te laten vlammen. De jazz stroomt overduidelijk als bloed door zijn aderen en elke slag op zijn mini-drumstel zorgt ervoor dat het geheel nog wat jazzyer klinkt.


Ook tussen de nummers door laat Deelder zich van zijn meest geniale kant zien. Gevatte opmerkingen, prachtige gedichten, Jules Deelder blijft een fenomeen, ondanks de leeftijd. De Deeldeliers zorgen voor een avondje overheerlijke jazz die nog lang zal blijven hangen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten