zaterdag 31 januari 2015

Jan Jaap van der Wal live @ Main Stage Bibelot Dordrecht 30-01-‘15

Bibelot is een dynamisch poppodium. Zo staan er in de twee zalen in het energiehuis alle soorten van muziek, van House DJ’s bij een Fris-feest tot een kale, boze, getatoeëerde en bebaarde zanger bij een punkfestival. Ook zijn ze al meerdere malen verhuist naar bijzondere locaties voor bijzondere optredens, zoals kunstgalerie SBK voor de Popronde en vorige week nog in Werkplaats Oost voor het fantastische optreden van de Staat. Na gisteravond kunnen ze iets nieuws aan die lijst toevoegen: Cabaret. Jan Jaap ‘dit was het nieuws’ van der Wal pakte de microfoon op.

De Main Stage van Bibelot is gevuld met stoelen en op de plekken waar geen stoelen passen aangevuld met staand publiek. Daarnaast staan er een paar flinke camera’s opgesteld om het hele optreden op te nemen voor de DVD. Een behoorlijk ander beeld dan normaal in Bibelot. Al gauw wordt echter de aandacht naar het podium getrokken, waar een erg bijzonder decor gebouwd is. Zo’n 75 microfoons staan in een halve cirkel gericht op het middelpunt van het podium. Daar staat nog één extra microfoon die rond negen uur door Jan Jaap van der Wal wordt opgepakt. Dan blijken in de andere microfoons een lampje te zitten. Een zeer bijzonder en origineel decor.

Van der Wal is al een paar jaar gestopt met het actualiteitenprogramma Dit was het Nieuws, waar hij bekend mee werd, maar inhaken op de actualiteiten is hij nog niet verleerd. Hij opent dan ook meteen met de gijzeling in de studio’s van de NOS van donderdag. Daarnaast toont hij tijdens de voorstelling nog meerdere malen zijn kundigheid en snelheid door het nog een paar keer aan te halen. Het past dan ook erg goed in zijn verhaal waarin hij de huidige stand van zaken in de wereld laat samenvallen met zijn eigen persoonlijke leven. Serieuze zaken, zoals zijn mogelijke onvruchtbaarheid en het afsluiten van zeen levensverzekering, worden afgewisseld met luchtigere anekdotes over bijvoorbeeld zijn zangcarrière: “ik had een grote hit in hiphop voor koorballen”
© Bibelot Poppodium

Daarnaast haakt hij ook goed in op de locatie. Voor deze voorstelling, Dystopia, heeft hij overal in
Nederland poppodia en clubs uitgekozen. Hij heeft dan ook meer interactie met het publiek dan bij een gemiddelde cabaretvoorstelling in een schouwburg of theater.

Jan Jaap van der Wal zet met Dystopia een uitgebalanceerde voorstelling neer. Met genoeg humor en genoeg inhoud. Met genoeg actualiteit en genoeg fantasie. Met genoeg diversiteit en genoeg diepgang. Met genoeg grappen over anderen en genoeg zelfspot. Jan Jaap van der Wal speelt de sterren van de hemel in Bibelot en laat het publiek net zo genieten als bij een grote band die er normaal gesproken zou staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten