zaterdag 10 mei 2014

The Kik live @ Main Stage Bibelot Dordrecht 02-05-‘14

In 2011 stonden ze op Big Rivers, net begonnen maar duidelijk talentvol wisten ze het nieuwsgierige publiek op de houttuinen honderd procent te overtuigen. Niet heel gek dus dat ze een jaar later, in 2012, op hetzelfde podium terug te vinden, maar met flink meer publiek ervoor. Een paar maanden later mochten ze weer terug komen, ditmaal in een volgepropt dolhuis, dat ze volledig omver speelden. Nu is het tweede album, met de originele naam 2, uit en dat komen ze in Dordrecht laten horen, voor ongeveer twee keer zoveel man als anderhalf jaar geleden. In de Main Stage van Bibelot speelt Nederlands grootste Nederbeatband voor een bijna volle zaal; The Kik gaat er weer voor.

Maar eerst is het podium voor De Sp Aties, die met een oldskoolmix van Rock n’ Roll, Punk en Nederbeat het publiek opwarmen. Het is even wennen, maar de muziek van de Sp Aties is origineel, leuk en vooral erg bijzonder. Het trio bemand drums, gitaar en microfoon, wat een kale, simpele muzikale begeleiding oplevert, dat is echter niet negatief, want daardoor springt de zang er extra uit. En de poëtische, humoristische, rauwe teksten zijn misschien wel het beste wat de Sp Aties te bieden hebben. Samen met de schreeuwende gitaar en strakke drums levert dit erg aangename muziek op.


Dan mogen de vijf mannen van The Kik het podium betreden. De dag hiervoor presenteerden ze in Amsterdam (wat deze Rotterdamse band veel boegeroep opleverde) hun tweede album ‘en dit is dus officieel het eerste clubconcert met het nieuwe album. En dat valt erg tegen. The Kik staat nog steeds voor de Catchy Vrolijke Nederbeat die zo kenmerkend was op het eerste album ‘Springlevend’, maar de ziel in de muziek is verdwenen. Op het tweede album probeert The Kik volwassener te klinken, een logische ontwikkeling voor een band, maar hierdoor verliest de band haar charme volledig. 
De teksten missen de originaliteit van de oudere nummers en de muziek voelt repetatief en afgezaagd. De oude nummers springen er daarom muzikaal enorm uit maar ook deze vallen lichtelijk tegen omdat de geluidsmix flink verknalt is vanavond. Toetsen zijn negentig procent van de avond niet te horen en ook de gitaar staat vaak te zacht. Zelfs de praatjes van frontman Dave von Raven tussen de nummers door, tot voorheen altijd een van de hoogtepunten van concerten van The Kik, vallen nu tegen. Von Raven probeert tijdens deze praatjes zo geforceerd grappig en rebels te zijn, (om te compenseren voor de volwassenere muziek?) dat het ontzettend ongemakkelijk wordt. De praatjes duren vaak een eeuwigheid en grappig worden ze bijna nooit. Hierbij komt dat The Kik ook nog chaotisch en niet te professioneel probeert over te komen, maar dat past niet bij een band van dit formaat. The Kik levert een zwaar ondermaats optreden af in Dordrecht, misschien moet de band haar draai nog vinden met het nieuwe album, maar zeker is dat The Kik nog een lange weg te gaan heeft om het niveau van voorheen weer te weten 
VOOR MEER FOTO'S CHECK: https://flic.kr/s/aHsjXXitYn

2 opmerkingen:

  1. Ik begrijp wat je bedoeld, maar het publiek liep niet boeroepend of teleurgesteld weg, in andere media, bijv. Stem van Dordt, wordt gesproken over een feestje. Ik denk dat de beleving en "vroeger was alles beter" in deze blog ook een rol speelt. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet 'vroeger was alles beter' maar 'vroeger was the kik beter', vergelijkingen met eerdere concerten zijn essentiële onderdelen bij het beoordelen van bands. Daarnaast is de reactie van publiek een erg instabliele maatstaf bij beoordeling, ik heb nog nooit publiek massaal boeroepend of teleurgesteld weg zien lopen. Wat andere media vinden zal mij een worst wezen

    BeantwoordenVerwijderen