maandag 31 maart 2014

Northcote 2014 @ Energiehuis Dordrecht 29-03-‘14


Afgelopen zaterdag trok hardcore-punk liefhebbend Nederland massaal naar Dordrecht voor het hoogtepunt van dit voorjaar, Northcote 2014. Na de uitverkochte editie vorig jaar in de oude Popcentrale besloot organisator Harbor Bookings het dit jaar een stuk groter aan te pakken met twee zalen en 23 bands. En met weer het grote rode ‘sold out’ op de poster is Northcote goed op weg om echt het grootste hardcore-punk festival van Nederland te worden.

En ook dit jaar maakt Northcote de beloftes weer dubbel en dwars waar. De sfeer is goed. Het bruist in het Energiehuis met publiek dat uit alle windstreken komt. Er wordt naast Nederlands volop Vlaams, Duits en Engels gesproken. Mensen komen overal vandaan op dit festival af en allemaal maar met een doel, de hardste Hardcore bands van het moment checken. En die weet Harbor in grote mate te bieden. Dat is misschien wel het beste en knapste van Northcote, het ontzettend degelijke programma. Geen van de 23 bands valt echt buiten de boot qua niveau. Wel is het programma erg divers. Van Smooth tot Heavy Hardcore tot crossovers met Trashmetal, alles is te horen op Northcote. Wat waren onze hoogtepunten? Check het hieronder!

Beste band:
Net zoals vorig jaar kan dat er maar een zijn. Onze oosterburen van Risk It. Tussen Code Orange Kids en Twitching Tongues door weet deze band de Talent Stage volledig op z’n kop te zetten. Op de zijkanten van het podium stikt het van de fotografen, want als je sing-a-long’s wilt fotograferen dan moet je bij dit optreden zijn. De passie, kracht en energie waarmee deze band uit Dresden hun nummers speelt is ongeëvenaard. Met een paar sterke speeches weet frontman Gregor zoals altijd zijn publiek te inspireren en het volgende nummer nog harder tekeer te laten gaan.

Grootste verassing:
Iedereen die zaterdag in het energiehuis was voor Northcote kent dé Female-Fronted Hardcoreband WOLFxDOWN, maar een minder groot deel weet dat er nog eentje staat op deze editie van Northcote, Bitter Verses. Het is dan ook niet heel druk in de Power Stage als deze band halverwege de middag het podium beklimt. Hier trekken ze echter weinig van aan en zetten een show neer die staat als een huis. De rauwe, diepe stem van Vocaliste Caro sluit perfect aan bij de Duistere, licht experimentele Hardcore die Bitter Verses maakt.

Veelbelovend:
Opnieuw een Duitse band, Dogchains. Het optreden van dit vijftal voelt fris en wordt erg goed ontvangen bij het publiek. De mix van Modern Hardcore met Youth Crew invloeden klinkt lekker en met hun nieuwe 7” ziet het er veelbelovend uit voor deze band.

Nederlandse trots:
Naast veel Duitse en Engelse bands staan er ook een flink aantal Nederlandse bands op de planning voor deze editie van Northcote. Maar er is er een die met kop en schouders boven alle anderen uitkomt, Hawser. De Dordtse band wordt nog steeds elk concert beter. Vocalist Stijn van ’t Land ontpopt zich meer een meer tot een fantastische, diverse en ontzettend krachtige Frontman. De beakdowns van Hawser worden alleen maar harder en tijdens hun optreden op Northcote 2014 wordt de Talent Stage volledig met de grond gelijk gemaakt.

Wat ging er mis:
Het is fantastisch om te zien hoe weinig er mis ging bij zo’n grote productie als Northcote inmiddels is. De sfeer was de hele dag enorm gemoedelijk en, in tegenstelling tot vorig jaar, ditmaal geen massaal afzeggen van bands. Het enige smetje op deze dag was een ongeluk tijdens het begin van de set van de Belgische band Redemption Denied, waar een ambulance aan te pas moest komen en de zaal ontruimd voor moest worden. Dit werd echter heel goed en snel opgelost en uiteindelijk kon Redemption Denied hun show gewoon afmaken, en begon de volgende band, WOLFxDOWN met maar slechts 10 minuten vertraging. Ook goed nieuws vanuit het ziekenhuis, de persoon die met werd afgevoerd met ambulance mocht savonds het ziekenhuis alweer verlaten.


Voor een interview met organisator en oprichter van Harbor Bookings en Northcote, Patrick Batenburg, check Gett Magazine #3, overal in de Drechtsteden gratis verkijgbaar!
Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten