woensdag 22 januari 2014

The Ex live @ Power Stage Bibelot Dordrecht 18-01-‘14

 Afgelopen zaterdag wonnen de twee mannen van The Opposites de Popprijs 2013 tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. Maar op diezelfde avond stond ook in Dordrecht een winnaar van deze zelfde Popprijs. 22 jaar geleden werd deze namelijk gewonnen door de punkband The Ex (toen kon een punkband nog zo’n prijs winnen). En nu, 22 jaar later, liet The Ex in de Power Stage van Bibelot horen dat ze het na 34 jaar nog steeds niet verleerd zijn.

Door de jaren heen heeft The Ex, die ooit als punkband begon, met bijna elk genre geëxperimenteerd. De laatste jaren hebben ze veel met Ethiopische muziek en het verbaast dan ook niks als de in toga gehulde Ethiopiër Afework Negussie het podium op stapt om het voorprogramma te verrichten. Zichzelf begeleidend op een Cello-achtig instrument brengt hij een erg bijzonder optreden. Toch is het een redelijke opluchting als na twee nummers twee bandleden van The Ex mee komen spelen, want de Ethiopische volksmuziek wordt wel erg snel saai. Maar met een drummer en gitarist erbij ontstaat een lekkere mix van dansbare Afrikaanse muziek, waardoor het voorprogramma alsnog erg leuk wordt.


Na een half uur is het dan eindelijk tijd voor The Ex. In de 34 jaar dat deze band de wereld over tourt hebben ze in totaal bijna 1700 keer opgetreden, waarvan dit (als de website het goed heeft hun 1699e concert) de 5e keer in Dordrecht is. Al die jaren en al die honderden concerten hebben deze band een lading ervaring meegegeven die vanaf het eerste nummer meteen te merken is. The Ex staat als een huis en muzikaal gaat er weinig tot niks meer fout bij deze veteranen. Het absurde bij deze band is dat als ze vorig jaar opgericht zouden zijn, de muziek bestempeld zou worden als fris, experimenteel en origineel, maar deze gasten (en dame) doen dit al jaren lang. De mix van Punk met allerlei andere genres neemt het publiek mee op een reis van 34 jaar popgeschiedenis en heeft nog echt een authentieke 80’s feel. Ondanks al die jaren lijkt het alsof de plezier bij The Ex nooit verdwenen is, deze avond ieder geval niet. De band staat met een big smile op het podium alsof ze voor het eerst op het podium staan. En dat maakt The Ex zo bijzonder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten