zaterdag 18 januari 2014

Raketkanon live @ Power Stage Bibelot Dordrecht 11-01-‘14

Geef Belgen een muziekinstrument en ze doen er iets bijzonders mee, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Triggerfinger, Selah Sue, Stromae, Isbells en ga zo maar door, Belgen weten altijd iets extra’s in hun muziek te leggen wat Nederlandse muzikanten niet lukt. Dus als er een Belgische band in Bibelot komt ben ik altijd van de partij. Afgelopen zaterdag was het eindelijk weer eens zover, Raketkanon, vier Belgen uit Gent, die de Powerstage van bibelot onveilig kwamen maken.

Na een matig voorprogramma van de Nijmeegse band Udarnik komen de vier mannen van Raketkanon op. Geen standaard bandbezetting, maar zang, gitaar, drums en bass-synthesizers. Ook de zanger een heel paneel vol effecten waarmee hij zijn stem op alle mogelijke manieren kan vervormen. Als je het viertal voor het eerst ziet lijkt het even alsof John Coffey op het podium staat. En als ze gaan spelen heb je dat gevoel nog steeds, maar dan wel een John Coffey die Paddo’s of een andere hallucinerende drug heeft gesnoept. Raketkanon speelt een mix van Hardcore, punk en psychedelische rock in nummers die alle kanten op gaan, net zoals de bandleden zelf trouwens.

Gelukkig wordt de muziek hierdoor niet rommelig, integendeel, soms vraag je je tijdens raketkanon af of dit nou nog psychedelisch is of dat dit richting de Mathrock/Mathcore gaat, zo gecompliceerd zijn sommige stukjes. de nummers zijn snoeihard en vlijmscherp, muziek waarop een zaal tot op de fundering op afgebroken kan worden. Helaas gebeurt dit niet, want het publiek dat er is (wat helaas niet heel veel mensen zijn) staat stijfjes achterin de zaal. Raketkanon laat zich daar gelukkig niet door beïnvloeden en zet een fantastische, absurde set neer. In een onverstaanbaar Vlaams accent praten ze de tijd tussen de nummers vol waarin ze onder andere de geluidsman de zaal uitsturen omdat ze het nummer niet aan hem opdragen. Die actie vat Raketkanon goed samen: Gek, bijzonder, origineel, onvoorspelbaar en vooral erg leuk.

Voor meer foto's check: http://flic.kr/s/aHsjQBybx7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten