maandag 2 september 2013

Groeten uit Dordt XL @ Bibelot Dordrecht 30-08-‘13

Meer dan 2 jaar geleden, op 2 juni 2011, organiseerde Bibelot een nieuw project, genaamd Groeten uit Dordt, toentertijd alleen als eenmalige vervanging van het festival Parkingpop. Maar toen deze dag met tien bands uit de regio een succes was kwam Groeten uit Dordt meerdere malen terug. Na de eerste editie Rock kwamen ook onder andere Hip-Hop, Singer-Songwriter en Metal langs. Afgelopen vrijdag was het tijd voor de volgende editie en Bibelot pakt dit maal groot uit met 2 zalen, 8 bands, 3 DJ’s en 1 MC.


Al om negen uur, als Devil’s Delight Blues Inferno aan het spelen is, staat de Power Stage lekker vol. Dat is niet zo gek want dit deze Dordtse Rockband staat heerlijk relaxed te spelen. Zanger Michael staat ontspannen met een biertje in zijn hand, maar tegelijkertijd wel ontzettend lekker en rauw te zingen. De band speelt zowel Slow Rock als keiharde Rock n’ Roll en alles klinkt lekker. Ook de mondharmonica die soms wordt toegevoegd past perfect in het plaatje.


Devil’s Delight Blues Inferno klinkt zo lekker dat je bijna zou vergeten dat een zaal hoger de volgende band al op het punt staat te beginnen. Dus snel twee trappen op naar de Main Stage waar Frans Huxie precies op het punt staat te beginnen. Ook in de Main Stage staan al redelijk wat mensen voor de volgende Dordtse band. Het energieke vijftal is zeker niet onbekend in Bibelot, het stond vorig jaar ook bij de afsluitavond van het oude Bibelot op het podium, maar ditmaal is het toch net iets anders. Omdat saxofonist Erik Azië aan het ontdekken is, staat er dit maal een dame de blazerspartijen te spelen. Sowieso is geen enkele show van Frans Huxie
hetzelfde en hoe vaak je ze ook ziet, het wordt nooit saai. De mix van hun geweldige Metalskabalkanrockchansons met de peformance op en naast het podium van zanger Bosse maakt dat Frans Huxie altijd leuk is om naar te kijken en te luisteren. Wie wilt er nou niet zien dat Bosse een man uit het publiek plukt en op het podium “in elkaar mept”?

Dan weer terug naar de Power Stage, precies op tijd voor Metalcore band The Brave May Fall. Deze vijf Dordtse gasten zijn allemaal onderdeel van de Dordtse Hardcorescene en zo heeft ook hun band altijd in deze scene gehoord. Na de uitschakeling in de Bandboost vorig jaar is echter het pitje wat lager komen te staan bij The Brave May Fall en deze avond zal ook hun laatste optreden plaatsvinden. Als de band begint te spelen blijkt al gauw dat de Dordtse Hardcorescene niet stil is blijven staan. De energie die vroeger bij shows van TBMF in het publiek vrij kwam is voor een groot deel verdwenen. Op een paar moshers na staat de zaal stil te luisteren. Het lijkt alsof Dordrecht over dit soort Metalcore is heen gegroeid. Ondanks dat zet The Brave May Fall een stevige show neer en genieten ze met volle teugen van hun laatste show.


De muziek loopt lekker door want bij binnenkomst in de Main Stage begroet Charmplay net het publiek terwijl ze hun instrumenten omhangen. Deze band komt de groeten van Utrecht brengen in Bibelot, en hoe. De vier mannen zijn hoogstwaarschijnlijk onbekend bij het overgrote deel van de zaal, waar het inmiddels echt druk is, maar weten al gauw een lach op ieder gezicht te toveren en iets later kan niemand helemaal stil meer blijven staan. De muziek van Charmplay is vrolijk een catchy, vergelijkbaar met een band als The Handsome Poets. Daar houdt echter de vergelijking met die band ook op. Want Charmplay is vele maler energieker, enthousiaster en spannender dan The Handsome Poets. Het gaat tot nu toe deze band erg voor de wind dus het zou geenszins vreemd zijn als deze gasten binnen korte tijd door gaan breken.


Van Pop naar Hardcore, het kan bij Groeten uit Dordt XL. In de Power Stage staat namelijk de Rotterdamse band Meet The Storm alweer klaar. Dit vijftal stond net als Frans Huxie ook op de eerste editie van Groeten uit Dordt in Bibelot. En net zoals toen wordt deze show ook weer memorabel. De kracht en energie van deze band is ongekend. Daarnaast is Meet The Storm niet zomaar de eerste de beste rechtlijnige hardcore band maar durft als een van de weinige te experimenteren met andere genres. De mix die zo ontstaat van Southern Hardcore en Rock n’ Roll is niet alleen lekker om helemaal los op te gaan. Maar ook heel lekker om naar te luisteren omdat elk nummer echt anders klinkt.


Een van de leuke dingen aan Groeten uit Dordt XL is dat de bands na afloop allemaal wel in en rond de zalen te vinden zijn. Zo sta je te dansen naast Bosse van Frans Huxie, complimenteer je de gasten van Charmplay op de gang of sta je te kletsen met Matt van Meet The Storm, waardoor je helemaal vergeet dat BluefisH al aan het spelen is. Gelukkig is de Dordtse band nog lekker aan het spelen als ik de zaal binnen stap. De exotische pop van het kwartet vult de zaal en roept een heerlijke zomerse sfeer op. BluefisH bewijst echt een van Dordrechts grootste bands te zijn met een heerlijke en professionele sound.


Dan wordt de bandapparatuur opgeruimd om plaats te maken voor een draaitafel en maakt in de zaal het bandjespubliek plaats voor het dancepubliek, wat ook in grote getale komt voor twee Dordtse en een Zwijndrechtse DJ’s. Als eerste de grootste van de drie, Deon Custom. De DJ/Producer wordt meer en meer geboekt in binnen- en buitenland en terecht. Hierdoor is Deon ook weer gegroeid sinds de laatste keer dat ik hem zag. Overgangen gaan nog soepeler dan voorheen en de mix van zijn eigen fantastische nummers en andere pareltjes uit de Glitch hop en future beats maakt de DJ set van Deon Custom zowel lekker om naar te luisteren als om op te dansen. Daarnaast heeft Deon deze avond ook MC Diggy Rast meegenomen die sommige nummers nog extra vet maakt. Deon Custom, on-Dordts goed.


Na een uur maakt de glitch hop plaats voor dubstep en Deon plaats voor Dave aka Mr. Delirious. Na een fantastische set begin dit jaar op HRTZ staat de energieke DJ opnieuw in Bibelot. Terwijl hij achter de draaitafel bijna nog harder losgaat dan de mensen in de zaal blaast hij het publiek de ene keiharde dubstepplaat na de andere om de oren en weet hij zelfs wat nieuw eigen werk daarin te verwerken. Opnieuw zet Mr. Delirious een fantastische set neer en met zijn EP release binnenkort kan dit wel eens een belangrijke periode voor hem worden.

Inmiddels versnelt de dubstep en gaat over in de Drum ´n Bass/hardstyle van SimianSwitch. Enkel op vinyl draaiend weet deze ervaren DJ een hard maar passend einde aan deze fantastische avond te draaien. 


VOOR MEER FOTO'S CHECK: http://flic.kr/s/aHsjHVnsKP!!!!

2 opmerkingen:

  1. Jullie hebben de laatste gig van The Dudes Of Hazzard gemist zo te horen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, soms moet je keuzes maken. Was jij er wel en zo ja hoe was het?

      Verwijderen