zondag 15 september 2013

De Staat @ DordtYart Dordrecht 11-09-‘13

Nadat ze hadden gewacht voor evolutie en gebruik hadden gemaakt van machinerie, zijn de vijf mannen uit Nijmegen inmiddels I_conen geworden. In andere woorden, na de albums Wait for Evolution en Machinery komt de Nijmeegse band De Staat nu met hun derde plaat I_Con. In DordtYart, de scheepsmotorenfabriek die omgebouwd is tot museum, laat Nederlands grootste alternative-rockband twee dagen voor de officiële release de echte fans alvast proeven aan I_Con.

De machine van het vorige album is vervangen door een ‘8 meter hoge, blauwe butt-plug’, zoals de Staat het zelf weet te verwoorden. Meteen als je de grote hal binnen loopt, wordt al duidelijk dat dit de perfecte locatie is voor een optreden van de staat. Veel metaal, bouwwerken, machines, hier en daar afgewisseld met moderne kunst. Achterin staat alles voor De Staat al klaar. Dit maal geen autoclaxons, meerdere synthesizers en een breed scala aan gitaren en bassen, maar een orgeltje, een simpel drumstel, 4 gitaren en een bas. Dit vanwege de stijl van de avond, die semi-akoestisch zal zijn. Langzaam druppelt het publiek binnen. Allemaal grote fans, want de enige manier om kaartjes te krijgen was door het nieuwe album te pre-orderen. En velen deden dat, want bij aanvang van het optreden  staan er zeker rond de tweehonderd mensen voor de ‘buttplug’

Doordat I_Con al te beluisteren was via de 3voor12-luisterpaal valt al tijdens het eerste nummer, Get it Together, te horen dat De Staat hier echt een speciaal optreden van maakt. De nummers zijn ietwat uitgekleed, wat de nummers heel relaxed maakt om naar te luisteren. Met Build It, Buy That, , wordt duidelijk dat het vijftal met het nieuwe album gelukkig nog steeds niet van hun eigen stijl is afgeweken. De rechte, strakke, ritmische rock die deze band zo fantastisch maakt, is nog steeds even aanwezig als vroeger. Toch weet De Staat er weer een nieuwe draai aan te geven, waardoor alles toch fris en nieuw blijft klinken. Als derde nummer komt de Single Devil’s Blood langs. Rustiger dan de meeste nummers, maar een ontzettende hit op de radio. Een nummer dat laat horen dat De Staat niet alleen kan raggen, maar ook hele mooie liedjes kan schrijven. Dan nemen Torre, Verdan, Rocco, Tim en Jop het publiek mee terug in de tijd met Wait For Evolution, van de gelijknamige plaat, en I’ll Never Marry You, van Machinery. Wait For Evolution is ongeveer 40 beats per minute vertraagd, wat het een heel ander, relaxed nummer maakt. Als De Staat aankondigt openingsnummer All is Dull te gaan spelen komt uit het publiek de vraag eerst My Bad te doen. Lachend speelt Torre het negen seconde durende nummer. Dit is typerend voor het hele optreden. Het is ontzettend laagdrempelig en gezellig, tussen de nummers door zitten de bandleden te grappen en het is duidelijk te zien dat ze het naar hun zin hebben. Het volgende nummer, Down Town, zal waarschijnlijk het meest geluisterde nummer van het nieuwe album worden, want het zal te horen te zijn op de nieuwste versie van voetbalspel FIFA, dat jaarlijks aan evenveel mensen wordt verkocht als er in Nederland wonen. En terecht, want het vrolijke, energieke, typische de staat nummer past perfect in een spel als FIFA. Na de hit van de Machinery, Sweatshop, sluit De Staat het optreden van ongeveer drie kwartier af met Input Source Select. Een van de vreemdste, en daarom leukste, nummers van I_Con.


Al met al is dit optreden van De Staat een ontzettende belevenis. Al is het maar omdat alles zo dichtbij is. Op die manier zie je alles toch weer even anders. Zoals de tipische, eigen stijl van drummen van Tim, of Rocco die als in een trance achter zijn orgel staat te spelen en te genieten. Ook neemt de Staat na het optreden zeer ruim de tijd om met iedereen een praatje te houden en om de albums, die Velvet-Dordrecht al heeft meegenomen te signeren. Voor de zoveelste keer bevestigt De Staat het, niet alleen de grootste alternative-rock band van Nederland, maar ook verreweg de beste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten