maandag 22 juli 2013

Big Rivers Muziek zondag 14-07-’13

Russkaja ©Jasper Plukhooij
De derde en laatste dag van Big Rivers is aangebroken. De topdag met de beste en meest uiteenlopende namen, van Nederreggae tot Alternative Rock en van Ska tot Mestizo. En naast de muziek natuurlijk weer dezelfde vrolijkheid, plezier en energie die er de afgelopen dagen ook was.

De dag begint op het kleine podium van ’t Zottekot met rockabillyband the Midgets. Slechts 16 jaar en jonge, maar ze nemen het publiek zeker vijftig jaar terug in de tijd. De sound van dit kwartet is ontzettend goed, heel volwassen en zeer authentiek. Eigenlijk het volledig tegenovergestelde van de andere jonge band op Big Rivers dit jaar, the Funky Organizers. Waar dat trio hun klassieke funk mixten met modernere genres en elementen blijven the Midgets heel erg bij de basis. Deze basis voeren ze wel tot een zeer hoog niveau op. Het enige wat op deze jonge band aan te merken valt is dat de solo’s nog ietwat braaf en simpel zijn en het einde van de nummers die vaak afgeraffeld klinken. Deze dingen zullen er echter met de tijd wel uitgaan en dan staat hier een band met heel veel potentie. The Midgets, een band met muziek uit het verleden die de toekomst gaat veroveren.


Na the Midgets is het door naar de drukkerij jonkheer/dordt centraal stage spelen Doe Maar Na. En ja, zoals de naam al suggereert is dit inderdaad een Doe Maar coverband. Op een volgepakt en zonnig grote kerkplein weet deze band Doe Maar te doen herleven. Alle grote hits komen voorbij. Doe Maar Na laat de nederska en nederreggae klinken zoals Doe Maar dat deed. Hoewel alles heerlijk klinkt besluiten wij toch maar weer ergens anders te gaan kijken want het publiek is ons wat te passief.


Dan maar naar Walter’s Stage, daar is altijd wel wat te beleven en kan je verrast worden. Zo ook vandaag. Lost in LA staat al een tijdje op het podium bij de houttuinen. Deze band die normaal gesproken bestaat uit een trio op gitaar, bas en drums wordt vandaag aangevuld met een toetsenist en tweede zangeres en later ook nog met een celliste. Ballads en rocksongs wisselen elkaar af, maar alles klinkt heerlijk, zeker met het zonnetje erbij en een koud pilsje in de hand.

Publiek bij Russkaja © Jasper Plukhooij
Dan blijven we ook maar meteen even bij Walter’s Stage staan voor Weissmuller. En dat is een goede keuze geweest. Deze drie mannen (waarvan twee uit ons mooie Dordrecht komen) brengen een keiharde uitbarsting van energie en rock. Tijdens de nummers krachtig, tussen de nummers door gek en vrolijk, Weissmuller weet hoe ze een showtje neer moeten zetten. De songs zijn afwisselend en zitten heel goed in elkaar. Zowel gitaar als bas als drums hebben gecompliceerde partijen en ook de diepe stem van zanger Leo van Setten klinkt heerlijk. Ze weten ook nog iemand uit het publiek zo ver te krijgen om een paardenmasker aan te trekken en voor het podium te gaan dansen. Helaas is dit wel (onterecht) het enige moment dat er gedanst wordt. Weissmuller geeft een heerlijk optreden en we hopen ze nog vaak in Dordrecht te zien.


Publiek bij Russkaja © Jasper Plukhooij
Dan wordt er weer omgebouwd op Walter’s Stage en dus piepen wij even langs een rij huizen en staan we weer bij de Dordt Centraal / Drukkerij Jonkheer Stage. Daar zijn the Skadillacs al eventjes bezig maar nog lang niet van plan te stoppen. Waar bij Doe Maar Na het publiek nog wat passief was staat het nu volop te skanken. Het kan ook niet anders op de aanstekelijke muziek van deze skacoverband. Het optreden is een aanhoudende achtbaan van energie. Verscheidene skabands passeren de revue en overal wordt er uit volle borst meegeschreeuwd en gezongen. Het doet dan ook pijn als we na iets meer dan een half uur ons los moeten rukken van deze ska attractie. Maar het volgende optreden wacht op Walter’s Stage.


Soul Sister Dance Revolution © Jasper Plukhooij
En wat voor een, Soul Sister Dance Revolution. De naam begint steeds vaker op te duiken, festivals, tijdschriften, overal komt de naam langs. Hier op Big Rivers komen ze aan Dordrecht laten zien waarom. En al gauw wordt duidelijk dat hier de nieuwe grote alternative rock band van Nederland staat. Deze band zal hoogstwaarschijnlijk degene zijn die de volgende naam gaat zijn in het rijtje De Staat – Go Back To The Zoo – Handsome Poets – Kensington. Soul Sister Dance Revolution is fris, enthousiast en vooral ontzettend rock ’n roll.
Soul Sister Dance Revolution © Jasper Plukhooij
Dit vijftal kan van catchy naar groovende hardrock in een nummer. De muziek werkt verslavend, als je het eenmaal hoort, dan wil je alleen maar wilt. Met hun eigenzinnigheid en enthousiasme kunnen de mannen van Soul Sister Dance Revolution een echte revolutie teweeg brengen in Nederland en zich voorgoed bij de grote namen van de nederrock plaatsen. Hier op Big Rivers zijn ze in ieder geval hèt hoogtepunt van het hele weekend.


En dan is het helaas alweer tijd voor het laatste optreden van het festival, maar wat voor een, TenTemPiés. Het lijkt wel alsof het Big Rivers publiek de laatste energie die ze nog hebben er uit willen dansen op de Dolderman Stage. En nergens kan dat beter dan op deze half Nederlands half Chileense band. Een mix van Ska, Reggae, Latin, Rock en nog veel meer die een beetje doet denken aan de Mestizo van Manu Chao. Dus dat wordt al gauw een feestje in het publiek waarbij iedereen op en neer gaat.
Maar TenTemPiés is meer dan een feestband. De zeven bandleden brengen ook een boodschap. Een boodschap van vrede en vriendschap, maar ook van het feit dat het niet overal in de wereld zo goed gaat als hier en het zo´n feest is als op Big Rivers. En daarmee is deze band ook een mooie afsluiter van een heel mooi festival. Wat een geweldig weekend, geweldige bands, geweldige sfeer. Big Rivers, tot volgend jaar!


Jasper, ontzettend bedankt voor de prachtige foto's. Check die gozer op Flickr! http://www.flickr.com/people/jasperplukhooij/
Geen opmerkingen:

Een reactie posten