vrijdag 19 juli 2013

Big Rivers Muziek zaterdag 13-07-'13

Publiek tijdens Russkaja ©Jasper Plukhooij
Na wakker geworden te zijn na een nacht vol ska en bier is het opnieuw kleurrijke kleding aan, kettingen om (voor zover die niet kwijtgeraakt zijn in de afgelopen nacht), programmaboekje op zak en de binnenstad in. Tijd voor dag twee van Big Rivers!

De zaterdag begint rustig. Drie popschool bands van hoog niveau, Boobytrap, Dew Drops en Flabbergasted warmen de Dolderman stage op terwijl een andere band van cultuurcentrum To Be, ToBe Jazzed, de jazz weer aanzwengelt op de Sena Summerjazz Stage. Bij de grote kerk op de Dordt Centraal/Drukkerij Jonkheer Stage is het alweer een drukte van jewelste voor Ameezing.


Straight Unicorn ©Jasper Plukhooij
Dan wordt de rustige middag opeens ruw verstoord door de schreeuwende gitaren van Straight Unicorn. Op de Dolderman Stage. Het idee van deze band is leuk, de energie is er ook, maar de uitvoering is gewoon niet voldoende. Tijdens de nummers wisselt het tempo constant, dan weer vertragen ze, dan weer versnellen ze, waaruit blijkt dat de drummer niet capabel is zijn partij goed te spelen. Ook raken de gitaristen soms de weg kwijt in hun riffjes. Hierdoor klinken de nummers van Straight Unicorn rommelig en onduidelijk, wat jammer is omdat als het wel goed loopt hier gewoon een goede rockband staat. De muziek is spannend, complex en fris, de zang zoals hoort in een rockband. Op de nummers is niks aan te merken, maar de in de uitvoering komen ze vandaag tekort. Het lijkt erop dat ze hun dag niet hebben.


© Jasper Plukhooij
Dus maar weer door, terug naar het stadhuisplein. Nog een (deels) Dordtse band, Savoy Room op de Sena Summerjazz Stage. In het zonnetje geniet een vol plein van Lounge Jazz. Er daalt een deken van relaxedheid over het publiek heen. Dit is zoals Lounge hoort te klinken. Volledig live gespeeld waardoor de muziek leeft. De dromerige stem van Lotte Okkerse is precies wat jazz is. De dwarsfluit van Floor Polder zorgt voor een vrolijke en positieve toon in de muziek. Met stemvervormers, geluidsfragmentjes en elektronische toontjes trekt Savoy Room de Lounge Jazz naar 2013 toe. Professioneel, strak en muzikaal, maar bovenal ontzettend Jazzy, Savoy Room.

(video van Atanga Boom, de band die na Savoy Room speelde op de Sena Summerjazz Stage)


Ondanks het langste programma van het hele weekend lijken er nogal veel “gaten” deze zaterdag. Totdat blijkt dat het programma, wat al weken op de telefoon staat niet meer up-to-date te zijn en er een aantal bands omgekeerd zijn. Zo ook BlackboxRed. Zo komt the Sound of Dordt, die eerder die middag deze band nog geïnterviewd heeft tijdens de laatste tonen van hun optreden aankakken. Zonde, want we keken er erg naar uit. Gelukkig trakteert het duo het publiek nog op een toegift van welgeteld 45 seconde, maar wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.


Too Hip For The Room © The Sound of Dordt
Dan is het tijd voor het hoogtepunt van de zaterdag, een grote verassing. Na een tip is het op naar de Dolderman Stage bij Merz, voor Too Hip For The Room. De negenkoppige band rondom zangeres Monique van der Ster was tot nu toe onbekend bij The Sound of Dordt maar maakt snel duidelijk dat deze naam niet zomaar vergeten mag worden. De basis van hun muziek ligt bij de Rhythm & Blues, een klassieke Big Rivers band dus, maar de band maakt elk nummer wel een uitstapje naar een ander genre, waardoor een specifiek genre moeilijk te omschrijven is. Wat wel duidelijk is, is dat deze band vooral draait om de stem van zangeres Monique. Een stem die fenomenaal is. Van zacht tot hard, alles wordt met zoveel soul gezongen. Dit doet ze met een jaloersmakend gemak.  Toch biedt deze band meer. De solo’s van gitarist Age Kat, waarbij hij volledig wegdroomt in zijn gitaar zijn fantastisch. Het is geweldig om te zien hoe de band zich anticipeert op deze solo’s. Too Hip For The Room moet zichzelf dynamisch, dit is meer dan waar. In het algemeen is de band sowieso fantastisch, ze spelen twee uur lang foutloos, op elk moment de relaxte bluesy, sexy feeling houdende. Too Hip For The Room is waar Big Rivers voor staat. Blues als basis, maar veel breder dan dat en vrolijk, dynamisch en energiek, zoals de band ook zegt.

(video gemaakt door BaM6864)

Straight Unicorn © Jasper Plukhooij
Na even bij de Ac Daisies gekeken te hebben en te hebben beseft dat dit niet goed is voor mijn ACDC jeugdsentiment vertrekken we naar een café aan het scheffersplein, waar het ook weer gezellig druk is. Terwijl we genieten van een drankje speelt Team Latino een zeer aangenaam achtergrondmuziekje op de Boogerman Stage.

Liptease and the Backstreet Crackbangers © Jasper Plukhooij
Dan is het weer door naar Bibelot. Daar is Zer0Bin0pse draait een van de beste Drum ’n Bass sets die ik ooit gehoord hebt en de live saxofoon is er ook wel leuk bij, ook al is die verreweg niet van het niveau als de DJ set. Ook is Tyson vs. Luis Dìaz tof, live drums blijft iets wat heel tof klinkt tijdens een DJ set. Zo vliegen de uren en biertjes er weer doorheen en zo is al snel de zaterdag van Big Rivers ook weer voorbij.
inmiddels een lekkere elektro avond aan de gang georganiseerd door Deep Cutz, een Nijmeegse feestorganisatie. Het is wel duidelijk dat deze gasten weten wat ze doen, want het klinkt fantastisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten