zaterdag 20 april 2013

The Horse Company + The Cubical live @ Powerstage Bibelot Dordrecht 19-04-'13

Een paar maanden geleden ontdekte ik ze bij de vergelijkbare artiesten op spotify, The Horse Company. Ik verbaasde me er direct over dat zo’n goede band, die al redelijk wat jaren bezig is, nog zo onbekend is. Ik tipte deze band op de facebookpagina van Bibelot en “toevallig” een paar weken later werden ze aangekondigd voor de powerstage. Gister was het zover en gaven ze samen met de Britse band The Cubical een memorabel optreden.

Waar het precies aan gelegen zal hebben zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar de kans dat het iets te maken heeft met de zeer lage hoeveelheid reclame die voor dit optreden gemaakt is zeer groot. Het was namelijk zo dat op het moment dat The Cubical het podium besteeg er nog geen dertig man in de zaal stonden. Dat lijkt even schrikken voor het Britse vijftal. Maar dan start een machine die niet meer van ophouden weet. The Cubical is zo Brits als maar zijn kan. De zanger zingt met zo’n authentieke, rauwe stem die je niet vaak tegenkomt in Nederland. Deze stem wordt begeleid door de opzwepende klanken van de blues n’ roll, muziek waarop niet stilgestaan kan worden.

Nadat de Britten klaar zijn loopt de zaal nog iets verder leeg, maar dat lijkt The Horse Company niet te deren. De band uit Overijssel, bestaande uit twee broers en twee neven brengt een mix van country, psychedelische en alternative rock waarmee ze al gauw (een groot deel van) het publiek in hun greep krijgen. De muziek is zeer eigen en origineel, elk nummer voelt weer anders, dan weer opgewekt, dan weer spannend, dan weer vol emotie. Ook zitten de nummers muzikaal goed in elkaar. De twee gitaren weven vaak door elkaar heen, gaan tegen elkaar in, vullen elkaar aan terwijl bass en drum onverstoord doorgaan. De Overijsselse nuchterheid van de band lijkt niet helemaal geschikt voor zo’n lege zaal, meer dan “het volgende nummer heet… en komt van de 1e/2e/nieuwste plaat” komt er vaak niet uit, maar alsnog voelt het optreden knus en de band en publiek verbonden met elkaar. Dat het The Horse Company weinig uitmaakt hoe vol de zaal is blijkt wel als het optreden langer gaat duren, de band blijft maar spelen en heeft er duidelijk zichtbaar heel veel plezier in. En als ze na een groot uur dan eindelijk naar achter lopen, komen ze al gauw terug voor de zeven (!) mensen die roepen om een toegift. Na wat overleg met elkaar en het publiek besluiten welke twee nummers ze nog gaan doen en spelen ze nog twee fenomenale nummers, waarna het dan toch echt voorbij is. The Horse Company is een band die veel meer verdient dan het handjevol publiek wat er gisteravond was, maar heeft niet meer publiek nodig dan er was om een fantastisch optreden te geven.

VOOR MEER FOTO'S CHECK: http://flic.kr/s/aHsjELTaeR!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten